Menu

None

Boekpresentatie De imitatie van Christus

11 juni 2025, Sint-Baafshuis, Gent

Beeld van Christus
(Beeld: Romy via Pixabay)

Op woensdagavond 11 juni vindt in het historische Sint-Baafshuis in Gent een bijzondere boekpresentatie plaats rond De imitatie van Christus van Thomas a Kempis, een van de meest gelezen spirituele werken uit de christelijke traditie. Aanleiding is de verschijning van een nieuwe luxe editie én de nieuwe midprice editie van dit geliefde meesterwerk – bedoeld voor lezers die het boek dicht bij zich willen dragen, als dagelijks meditatief lijfboek.

De avond wordt mogelijk gemaakt dankzij de inzet van de Vlaamse kunstenaar Johan Tahon, een bewonderaar van de Imitatie, die via zijn goede banden met het bisdom Gent deze presentatie hielp organiseren. Tahon, in Nederland onder meer bekend van zijn beeld van Vincent van Gogh, spreekt deze avond over zijn persoonlijke band met het boek.

Gastheer van de avond is Christophe Vekeman, gevierd auteur, columnist en Gentenaar. In zijn recent verschenen boek ‘Tot God’ laat Vekeman zien hoe diep persoonlijke geloofservaring ook in de hedendaagse literatuur zijn plek vindt. Zijn fascinatie voor de Imitatie bracht hem er eerder toe erover te publiceren in de Vlaamse pers, en op 11 juni leidt hij het publiek door een avond vol reflectie, spiritualiteit en dialoog.

Naast Johan Tahon zullen ook bisschop Lode Van Hecke en theoloog Frank De Roo aanwezig zijn. Uitgever Peter Gorter overhandigt hen het eerste exemplaar van deze luxe editie. De Roo zal bovendien een fragment voorlezen en reflecteren op de blijvende kracht van de Imitatie. Daarna volgt een verdiepend gesprek tussen Vekeman, Tahon en De Roo over de betekenis van het boek vandaag – omlijst met beeldprojecties en ruimte voor vragen vanuit het publiek.

Twee edities, één bron van verdieping

In het najaar van 2024 verscheen al een omvangrijke jubileumeditie van De imitatie van Christus, voorzien van een nieuwe vertaling, uitgebreide inleidingen en annotaties. De nu gepresenteerde luxe editie in kunstleren band bevat uitsluitend de vertaling, en is bedoeld voor wie het boek echt wil léven – in meditatie, gebed of dagelijkse bezinning. Tegelijk is er ook een toegankelijke midprice-editie verschenen, waarmee het meesterwerk van Thomas a Kempis opnieuw binnen handbereik komt van een breed publiek van zinzoekers.

Programma – 11 juni 2025, Sint-Baafshuis Gent

Inloop vanaf 19.00 uur
19.30 uur – Welkom door Christophe Vekeman
19.40 uur – Johan Tahon over De imitatie van Christus
19.50 uur – Overhandiging van het eerste exemplaar door Peter Gorter aan bisschop Van Hecke en Frank De Roo
20.00 uur – Reactie van bisschop Van Hecke
20.10 uur – Reactie van Frank De Roo + voorleesfragment
20.30 uur – Gesprek tussen Christophe Vekeman, Johan Tahon en Frank De Roo over de betekenis van De imitatie, met projectie van beeldmateriaal en vragen uit het publiek
21.00 uur – Afsluiting
21.10 uur – Thee, koffie en gelegenheid tot boekinkoop
22.00 uur – Einde

Aanmelden kan via info@kokboekencentrum.nl.

Wellicht ook interessant

None

De weg van vrede staat vol nieuwe inzichten

Stefan Paas heeft in christelijk Nederland ondertussen de status van een superster. Dat heeft niet alleen te maken met zijn hoogleraarschap theologie aan de universiteiten van Amsterdam (VU) en Utrecht maar allicht in overwegende mate met zijn co-presentatie van de ondertussen zeer goed beluisterde EO podcast ‘de ongelooflijke podcast’. Daarin doen ze tegen de achtergrond van een geseculariseerde maatschappij aan gedocumenteerde grensverkenning over wat religie, geloof en kerk nog zou kunnen betekenen in deze woelige tijden en waarbij ze het hele klankbord van de geseculariseerde atheïst, de twijfelende agnost en de verbetenheid van het je-m’en-foutisme uitgebreid aan bod laten komen.

None

De magie van het geloof. Theologie over bezinning en betovering

We snakken in onze cultuur naar bezieling. Maar we zijn ook cynisch en achterdochtig. Als Theoloog des Vaderlands pelgrimeerde Kees van Ekris door onze cultuur en ontdekte de kracht van het mythische op allerlei plekken: in de politiek, de sport, de techniek, het theater, het laboratorium, de Zuidas en de Bijlmer. In De magie van het geloof verweeft hij deze ontmoetingen op straat met bekende en onbekende tijdgenoten tot een theologie die op zinvolle wij ze over geloof spreekt, soms met een mythische gloed.

Nieuwe boeken