Menu

None

Boekpresentatie 'Genot en gebod. Huwelijk en seksualiteit in protestants Nederland vanaf 1800'

UITNODIGING BOEKPRESENTATIE

Zaterdag 14 december 2019, OBA Oosterdok (Centrum) Amsterdam

De seksuele revoluties van de late negentiende en de twintigste eeuw zijn niet voorbijgegaan aan Nederlandse protestanten. Veel wat eerder uit den boze heette, werd ook voor hen oorbaar of althans bespreekbaar. Vandaag de dag geldt seksualiteit – met name homoseksualiteit – als een identiteitsbepalend onderwerp, waarover ze hartstochtelijk van mening verschillen. Historisch onderzoek op dit terrein is echter betrekkelijk schaars.

Genot en gebod. Huwelijk en seksualiteit in protestants Nederland vanaf 1800 beschrijft en analyseert hoe ‘het geslachtsleven’ van betekenis is geweest voor pogingen van Nederlandse protestanten om gestalte te geven aan hun geloof. Daarbij gaat het onder meer over prostitutiebestrijding, seksuele opvoeding en karaktervorming, over kerkelijke regels inzake het huwelijk, over homoseksualiteit als schrikbeeld in vroeg twintigste-eeuwse politieke debatten en als terugkerend – maar veranderlijk – thema in het Reformatorisch Dagblad.

Genot en gebod staat onder redactie van David Bos en John Exalto en is het 27e Jaarboek voor de geschiedenis van het Nederlands protestantisme na 1800 – een uitgave van Kok Boekencentrum in samenwerking met het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (HDC) van de Vrije Universiteit. Het HDC en IHLIA LGBT Heritage nodigen u van harte uit voor de presentatie, waarbij drie experts vanuit minstens zovele invalshoeken op de bundel zullen reageren.

Programma:

14.30     inloop met koffie en thee
15.00     welkom door dr. Bart Wallet, directeur van het HDC
15.05     welkom door redacteuren dr. David Bos en dr. John Exalto
15.10     reflectie door dr. H.Q. Röling, historisch pedagoog Universiteit van Amsterdam
15.30     reflectie door dr. ir. S.M. de Bruijn, hoofdredacteur Reformatorisch Dagblad
15.50     reflectie door prof. dr. R.H. Reeling Brouwer, theoloog Protestantse Theologische Universiteit
16.10     overhandiging eerste exemplaar aan drs. Lonneke van den Hoonaard, directeur van IHLIA/LGBT Heritage
16.20     borrel

OBA Oosterdok, Prinsen+Keizerzaal (6e etage)

Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam

Routebeschrijving

OBA Oosterdok (Centrale) bevindt zich aan de linkerkant van het Centraal Station (als u met uw rug naar het station staat). U loopt voorbij de trams en langs het Double Tree By Hilton hotel. Aan het einde van de Oosterdokskade ziet u OBA Oosterdok.

Komt u met de auto, volgt u dan de borden naar de Oosterdokskade. U kunt onder andere parkeren in de Oosterdok-parking. Deze parkeergarage ligt naast het Centraal Station en is bereikbaar vanaf de A10. Vanaf de garage is het enkele minuten lopen naar de OBA.


Over Genot en gebod

Genot en gebod, onder redactie van David Bos en John Exalto, is het jaarboek protestantisme over seksualiteit en identiteit. In de 19e en 20e eeuw werd seksualiteit ook voor de Nederlandse protestanten bespreekbaar – en algauw konden ze van dat spreken geen genoeg krijgen. Tegenwoordig lijkt het zelfs alsof hun identiteit ervan afhangt. Deze bundel onderzoekt hoe protestanten gestalte gaven aan hun geloof door hun spreken over seksualiteit. Thema’s zijn onder meer prostitutiebestrijding, preventie van masturbatie, seksuele opvoeding en karaktervorming, regels omtrent trouwen en scheiden, en homoseksualiteit als schrikbeeld én stokpaardje.

Met bijdragen van Matthijs Appelman & Ruard Ganzevoort, David Bos, Jacques Dane, John Exalto, Dieke Heijboer-Paul, Klaas-Willem de Jong, Jolanda van der Lee en Theo van der Meer.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken