Recensie: Kerkgeschiedenis voor iedereen
Redactie Theologie.nl
Deze recensie is geschreven door Jochanan Uitslag. Wij willen hem hartelijk bedanken voor het schrijven van deze recensie.
Recensie Kerkgeschiedenis voor iedereen
Kerkgeschiedenis staat bekend als saai en droog. Niet iets wat vandaag de dag veel aandacht krijgt. Toch is enige kennis van de (kerk)geschiedenis wel belangrijk. We staan immers op de schouders van reuzen en als je het heden wil begrijpen moet je het verleden kennen, om er een paar rake clichés tegenaan te gooien.
Auteurs
Zoiets moeten de auteurs van Kerkgeschiedenis voor iedereen ook gedacht hebben toen ze begonnen met schrijven van dit boek. De auteurs weten zich stevig geworteld in de geschiedenis van de kerk van alle eeuwen: Jan van de Kamp is universitair docent kerkgeschiedenis aan de VU en Almatine Leene is naast haar predikantschap ook docent kerkgeschiedenis aan de VIAA. Ondanks hun gereformeerde achtergrond weten ze een objectief beeld van de kerkgeschiedenis te schetsen zonder voorbij te gaan aan hun eigen vroomheid (in de goede zin van het woord).
Doel
Het doel van het boek is ‘kerkgeschiedenis voor een breed publiek toegankelijk maken’. Een mooie, maar tegelijk ook een uitdagende opdracht. De geschiedenis van de kerk begon minstens twintig eeuwen geleden al (als het niet al eerder was) en zie dat maar eens op een goede manier toegankelijk te maken voor iedereen.
Inhoud
In ongeveer tweehonderd pagina’s wordt de hele kerkgeschiedenis op hoofdlijn behandeld. Ook de zwarte bladzijden in de geschiedenis van de kerk blijven niet onbesproken, gelukkig maar! De kerk maakt fouten, kerkvaders maken fouten; de kerk is geen plaats voor heiligen. Deze ontdekking geeft een zekere ontspanning, maar confronteert ook.
Positief aan dit boek is dat de kerk als geheel behandeld wordt (ook na het schisma van de reformatie). Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een ‘roomse geschiedenisvariant’ en een ‘reformatorische variant’ etc. Op deze manier plaats je als lezer de zaken in een breder perspectief, waardoor er een verfrissend licht valt op de kerkgeschiedenis. Een ander pluspunt van dit boek is de citaten van allerlei bekende personen uit de kerkgeschiedenis die je op vele pagina’s terugvind, heel inspirerend. Daarnaast leggen inleidende verhaaltjes, de verdiepende kaders en de gespreksvragen een link naar vandaag. Kerkgeschiedenis is actueel, je kunt er wat mee!
Tegelijk heeft het samenvatten van duizenden jaren in een gering aantal pagina’s ook een nadeel: er wordt nogal wat voorkennis veronderstelt, naar mijn mening Het boek begint niet op nul. Nu zal dat voor de gemiddelde christen niet het grootste probleem zijn, maar als een boek een titel draagt met Kerkgeschiedenis voor iedereen is het wel jammer dat je als lezer wel al het één en ander van het christendom moet afweten. Een heel klein minpuntje maar.
Een absolute aanrader!
Het boek is een uitstekende kennismaking met de geschiedenis van de kerk. Nadat je het boek gelezen hebt, leer je ook de kerk van vandaag beter te duiden. Aan de ene kant besef je dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden, je kan zoveel leren van hen die je voorgingen. Aan de andere kant zie je dat mensen fouten maken, ook al heten ze Augustinus of Maarten Luther, de kerk van alle eeuwen leeft van genade en misschien kunnen de fouten uit het verleden wel aanmoedigen om het vandaag beter te doen.
Al met al is ‘Kerkgeschiedenis voor iedereen’ een heel knap geschreven boek dat het stof van de kerkgeschiedenis afveegt. Een absolute aanrader!
N.a.v. Kerkgeschiedenis voor iedereen; Weten waar je vandaan komt, Jan van de Kamp & Almatine Leene, Kok Boekencentrum, 2020.
Ben je naar aanleiding van deze recensie benieuwd geworden naar het boek: Kerkgeschiedenis voor iedereen; weten waar je vandaan komt?
Je kan het boek hier bestellen en inzien. Vind je het leuk om andere recensies te lezen? Hier kan je een recensie lezen van het boek: De kerk is fantastisch.
Recensie: Kerkgeschiedenis voor iedereen
Kerkgeschiedenis staat bekend als saai en droog. Niet iets wat vandaag de dag veel aandacht krijgt. Toch is enige kennis van de (kerk)geschiedenis wel belangrijk. We staan immers op de schouders van reuzen en als je het heden wil begrijpen moet je het verleden kennen, om er een paar rake clichés tegenaan te gooien.