Menu

Basis

Boos? woest!

Al weken loop ik ertegenaan te hikken. Een column over boosheid. Maar ik ben nooit boos. Ik smijt niet met deuren, ik gooi geen borden op de vloer, ik schreeuw niet. Toegegeven: ik bijt wel eens van me af. Maar dat is gewoon gezonde zelfbescherming. Als ik het probleem voorleg aan mijn echtgenoot, lacht hij me nog net niet uit. ‘Jij nooit boos? Zonet liep je nog te foeteren op je dochter!’ Hij heeft gelijk. Ik trof haar muziekmap aan op mijn tafel. O, wat heb ik daar een hekel aan. Die tafel is míjn ruimte en daar dient zij geen sporen op achter te laten. Zeker niet als ze zelf allang op één oor ligt. En nu we het daar toch over hebben: waarom vraagt ze altijd – áltijd! – als ik het licht uitdoe nadat ik haar naar bed gebracht heb, of ze nog even mag lezen? Gék word ik daarvan!

Nu mijn woede gewekt is, komen er als vanzelf dingen omhoog die mijn bloed verder naar het kookpunt brengen. De computer die updates gaat uitvoeren als ik hem dringend nodig heb. Mijn werkgever die me weer met een tijdelijk contract afscheept. De punt van het potlood dat afbreekt. Dat ene boek dat ik zo graag wil lezen – en dat de bibliotheek dan niet hééft! Ja, ik ben er goed in hem weg te drukken, maar in mij lááit de woede. Nog even en niets of niemand deugt meer.

Vijftien eeuwen geleden waarschuwde Johannes Cassianus er al voor. Ban woede uit je hart, schrijft hij. ‘We kunnen niet ontvankelijk zijn voor het ware licht van de Geest, want, zo zegt de Schrift: ‘Mijn oog is door gramschap vertroebeld’ (Psalm 31:10).’ Zucht. Misschien moet ik die woorden eens ter harte nemen en het rode waas van mijn brillenglazen poetsen.

Marga Haas is the ologe en redactielid van Open Deur (zie www.margahaas.nl).

Wellicht ook interessant

Boek De weg van vrede van Stefan Paas
Boek De weg van vrede van Stefan Paas
None

Stefan Paas – De weg van vrede. Een rondleiding door het christelijk geloof

Ergens in de Bijbel staat een verhaal van dorstige mensen die sloten graven. In een woestijn, welteverstaan. Zij graven in opdracht van een profeet met de naam Elisa. Hij heeft namelijk beloofd dat er water zal komen. En dus gaan ze graven. Er staat niet bij dat ze enthousiast zijn. Sommigen voelen zich misschien voor gek staan en anderen steken alleen voor de vorm hun schep in de grond. Maar blijkbaar zijn er toch genoeg die hun best hebben gedaan, want – zo vertelt het verhaal – de volgende ochtend stroomt er water vanaf de bergen naar beneden en in minder dan geen tijd staan alle sloten vol water (2 Koningen 3:15-20).

St. Pietersplein in Vaticaanstad, Rome.
St. Pietersplein in Vaticaanstad, Rome.
None

Thema: De katholieke kerk

Wat is katholiek? Pastoor Jan-Jaap van Peperstraten geeft een inkijk in de katholieke wereld van dit moment en laat zien wat wij hiervan kunnen leren. En dat is nodig, want de huidige cultuur schuurt met de katholieke leer en lijkt er soms haaks op te staan. Van Peperstraten presenteert de belangrijkste overtuigingen van het katholieke geloof en laat zien dat de katholieke kerk heilzaam kan zijn voor onze cultuur. Elsbeth gaat in gesprek met hem n.a.v. zijn boek Katholiek.

Diepgeworteld van Richard Groeneboom
Diepgeworteld van Richard Groeneboom
None

Richard Groenenboom – Diepgeworteld. Groeien in geloof met vervolgde christenen

Hoe kun je als christen staande blij ven in een vijandige omgeving? In Diepgeworteld stelt Richard Groenenboom je voor aan christenen die wereldwijd om hun geloof worden vervolgd. De lessen die hij deelt, helpen je om te groeien in geloof. Het boek laat zien dat jezelf opsluiten in een christelijke bubbel geen oplossing is. Je aanpassen aan de denkpatronen van een seculiere samenleving is ook geen optie. Vervolgde christenen bewandelen een andere weg, die ook Nederlandse christenen kan helpen om standvastig te geloven.

Nieuwe boeken