Menu

None

De kracht van troost

Hella van der Wijst
Fotograaf: Diana van Vught

Iemand in je omgeving heeft zojuist een dierbare verloren. Wat kun je voor diegene doen? En wat kun je beter niet zeggen bij rouw? Hella van der Wijst schreef het boek Troost – als je iemand mist om inzicht te bieden in de manier waarop mensen in Nederland rouwen en doorleven. Hella is in te huren voor lezingen over De kracht van troost.

Wat kun je beter niet zeggen of doen?

  • Zeg niet: “Bel maar als ik iets voor je kan doen”. Die puf heeft een nabestaande niet, dus dat gaat nooit gebeuren. Beter kun je zelf iets bedenken waarmee je kunt helpen. En vooral dat ook doen!
  • Ga niet invullen. Het is schrikbarend hoe vaak mensen over hun eigen leven beginnen tegen iemand die net een dierbare verloor. Joden hebben een draaiboek voor rouw en hierin staat: zo lang iemand is opgebaard, vertel je niets en vraag je niets. Maar luister en heb aandacht.
  • Wegschieten in de supermarkt, het is het meest pijnlijke dat je kunt doen. We zijn allemaal druk en vinden het vaak ook lastig iets te zeggen tegen een rouwende. Maar: als je nu niet de tijd neemt voor iemand, wanneer ben je er dan wel?
  • Zeg niet: “Je krijgt wat je aankan” of “Hij of zij heeft het beter bij God”. Want dat weet je natuurlijk helemaal niet! Het is mooi als je dit gelooft voor jezelf, maar leg dat niet een ander op. Het troost namelijk niet.

Wat kun je wel zeggen of doen?

  • Het cliché van het pannetje soep brengen: het werkt echt. Er is al zoveel dat geregeld en gedaan moet worden. Dan is het heel fijn als de rouwende zich niet druk hoeft te maken om kleine, praktische dingen. Help met de administratie of doe een huishoudelijk klusje. Denk goed na over waar deze persoon behoefte aan heeft. Dat is zo’n troost!
  • Blijf de naam van de overledene noemen. Achterblijvers zijn soms bang dat iemand snel vergeten wordt. Zolang de naam wordt genoemd, is de overledene belangrijk en dat doet nabestaanden goed.
  • Voor nabestaanden is de zo eenvoudig lijkende vraag ‘hoe gaat het?’ moeilijk te beantwoorden. Het is te veel, te groot en te ingewikkeld deze vraag te beantwoorden. Beter kun je vragen: ‘hoe gaat het met je vandaag?’ Dan baken je het af; die vraag is te overzien.

Troost

Hella van der Wijst - Troost

Troost van Hella van der Wijst bevat zo’n twintig ervaringsverhalen van mensen die geliefden verloren. Daarnaast geven rouwdeskundigen en wetenschappers vanuit unieke invalshoeken inzichten in de wondere wereld van verdriet en troost.

Wat is troost en hoe werkt het? Waar vinden mensen die een dierbare moeten missen troost? Waarom is het delen van verdriet zo belangrijk? Wat moet je als naaste wel en vooral niet zeggen?

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken