Menu

Basis

De zon schijnt, maar niet voor mij…

Wist u dat zo’n 17.000 mensen in Nederland lijden aan een zomerdepressie? Dat zijn op de hele Nederlandse bevolking misschien niet zo heel veel mensen, maar het is toch een opmerkelijk aantal.

Van een winterdipje had u waarschijnlijk wel eens gehoord maar van een zomerdip? Wie verheugt zich niet op warme dagen, waarop je buiten kunt zitten en eten en dutten, in bloeiende tuinen, op een terras of in het park? Wie kijkt niet reikhalzend uit naar gouden zomerlicht na maanden vol grijsheid?

In de gevangenis

Wie in een gevangenis of huis van bewaring werkt, komt regelmatig in contact met mensen die lijden aan de zomer. Er zijn gedetineerden die in de zomer helemaal niet meer naar buiten gaan, zelfs niet even naar de luchtplaats, omdat ze het contrast tussen het stralende weer en hun onvrijheid niet kunnen verdragen. Ze horen op het journaal de weerman enthousiast vertellen over die heerlijke zon. Campingweer, terrasweer, barbecueweer! Maar dat geldt niet voor wie vast zit. Bovendien krijgen de meeste gedetineerden in de zomer veel minder bezoek omdat familie en vrienden op vakantie zijn. Alle reden dus voor een zomerdip.

Beeld: iStock.com/wavebreakmedia

In het verzorgingshuis

Er zijn ook mensen die niet door hun eigen schuld buiten de zomerpleziertjes vallen. Een van mijn bejaarde buren merkte eens bitter op dat onze hond vaker buiten kwam dan hij. Dat geldt voor veel mensen die minder mobiel zijn. Zij voelen zich in de zomer extra alleen als iedereen weg is. Voor hen is de zomer een onafzienbaar lange saaie tijd. Kinderen en kleinkinderen vermaken zich uitstekend in verre oorden en hebben even geen tijd voor bezoekjes. Voor deze groep ouderen kan de zomer niet snel genoeg afgelopen zijn.

Buiten in de hitte

Een wijdverbreid misverstand is ook dat de zomer fijn is voor daklozen. Buiten slapen is immers niet zo’n groot probleem als de nachten zwoel zijn. Dat klopt, maar overdag is het probleem juist levensgroot. Veel daklozen hebben moeite om aan voldoende water te komen, dus delen hulpverleners ‘s zomers in parken en onder bruggen waterflesjes uit om aan de ergste nood tegemoet te komen. Daklozen zijn niet alleen kwetsbaar in de vrieskou, maar ook in de hitte. Waar kun je schuilen als het buiten dertig graden is?

Waar is het stil?

Nog veel meer mensen lijden aan de sociale druk die de zomer met zich meebrengt. Er zijn nu eenmaal mensen die niet houden van lawaaiige festivals en zich niet verheugen op buurtuinen waar mensen tot laat in de nacht zitten te kletsen. Voor hen is er in de zomer vooral een groot gebrek aan stilte.

Zomerbonnen

In Diaconaal Centrum de Bakkerij in Leiden worden in juni ‘zomerbonnen’ uitgedeeld aan mensen die het om welke reden dan ook niet breed hebben. Men ontdekte namelijk dat veel mensen zich niet alleen met kerst buitengesloten voelen (omdat ze bijvoorbeeld niet gezellig aan kersttafels worden uitgenodigd) maar ook in de zomer ervaren dat ze niet mee kunnen doen. Niet iedereen kan op vakantie of op terrasjes zitten.

Wat is het dan fijn dat er aan je gedacht wordt en je in staat wordt gesteld toch mee te doen. Hartverwarmend is ook het initiatief van 31 kerken in de regio Apeldoorn om een deel van het vakantiegeld te delen met mensen die dat geld broodnodig hebben. Het is al meer dan twaalf jaar een groot succes.

Misschien is de zomer niet alleen maar een tijd om te genieten en bij te komen, maar ook een periode om extra om te kijken naar mensen voor wie het een lastige tijd is. Het zijn er meer dan u denkt.

Folly Hemrica is theoloog en redactielid van Open Deur. Zij werkte o.a. als justitiepastor en straatpastor.


Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken