Met andere ogen
Jezus keek met ogen van liefde naar mensen. Hij zag mensen anders, als nieuw. Folly Hemrica sprak met Fer van der Reijken, franciscaner overste in Den Bosch.
Jezus keek met ogen van liefde naar mensen. Hij zag mensen anders, als nieuw. Folly Hemrica sprak met Fer van der Reijken, franciscaner overste in Den Bosch.
Het verhaal van Jezus is niet het verhaal van de machtigen, maar van de struikelaars. Het is een verhaal over mensen die buiten de boot vallen. Zoals daklozen, mensen zonder maskers. Hanna Wapenaar, straatpastor in Amsterdam, luistert naar hun verhalen. Folly Hemrica sprak met haar.
Weten waar je goed in bent, wat je wilt, wat je kunt. Weten waarom je soms ‘dichtklapt’ of waardoor je onredelijk reageert. Allemaal handig om te weten. Toch betekent zelfreflectie niet alles. Uiteindelijk hebben we de ander nodig. Om onszelf te vinden, en onszelf te geven.
Woorden zijn krachtig, maar stilte is dat ook. Stiltes voeren de spanning op en laten die weer wegebben. Stiltes zorgen ervoor dat we beseffen wat we zojuist hebben gezegd. En ook gebeurt er in de stilte, zonder woorden, soms iets nieuws en onverwachts.
Marleen Stelling, presentator bij de Evangelische Omroep, vindt schoonheid in de natuur, in poëzie en proza en in contact met anderen. Als interviewer voert zij gesprekken van hart tot hart. Folly Hemrica spreekt haar over schoonheid en de rol die schoonheid speelt bij haar werk.
Folly Hemrica speelde ooit met plezier voor Zwarte Piet. Ze was aanvankelijk verontwaardigd toen ze hoorde dat Zwarte Piet door de zwarte gemeenschap als een racistisch fenomeen wordt ervaren. Tot ze in sinterklaastijd Isabella trof, een zwarte vrouw uit Aruba.
Als je zelf soms even moeite hebt om op gang te komen, zijn reisgenoten die je een duwtje geven en om je heen komen staan, onontbeerlijk.
Wist u dat zo’n 17.000 mensen in Nederland lijden aan een zomerdepressie? Dat zijn op de hele Nederlandse bevolking misschien niet zo heel veel mensen, maar het is toch een opmerkelijk aantal.
Dat slavernij niet alleen iets is van vroeger, leren organisaties als Fairwork en Comensha ons. Ook nu nog worden er in ons land mensen uitgebuit, onderbetaald en soms zelfs gegijzeld omwille van hun goedkope arbeid.