Menu

Basis

En/ of

Twee is het getal van de verbinding, van ‘en’. Maar het is ook het getal van de vergelijking, van ‘of’: wie is er beter, slimmer, interessanter – de ander of ik?

Het woord ‘eenzaam’ bevat het getal één. Sommige mensen zijn graag alleen, zoals de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson. Zij beschouwde de eenzaamheid als haar beste vriendin.’ Nu kan eenzaamheid, als alleen met jezelf zijn, een heilzame uitwerking hebben. Maar zonder een ander mens kan een mens geen mens worden.

BIJ WIE HOOR IK?

Een jonge vrouw had hard gestudeerd. Twee studies had ze afgerond. Ze was nu advocate bij een gerenommeerd kantoor aan de Amsterdamse Zuidas. Maar de intensieve jaren hadden hun tol geëist. Ze had het gevoel dat ze niet meer wist wie ze was. Daarom besloot ze een tijdje naar een klooster te gaan. De gastenpater vroeg haar wat ze er kwam zoeken. De vrouw antwoordde: ‘Ik ben mijzelf kwijt. Ik wil nadenken over de vraag: wie ben ik eigenlijk?’ De gastenpater was even stil en antwoordde toen: ‘Ik weet niet of dat de juiste vraag is. Zelfs na een heel leven weet een mens niet wie zij is. Ik denk dat er een praktischer en misschien wel belangrijker vraag is. Probeer het eens met de vraag: bij wie hoor ik?’

 

DE EEN VALT, DE ANDER HELPT HAAR OP

Mogelijk heeft de vrouw later aan de gastenpater gevraagd of hij dit uit de Bijbel had. Een goede kans dat de gastenpater een tekst uit het boek Prediker had genoemd. Prediker zegt daar: waarvoor leef je als je alleen bent? Je kunt beter met zijn tweeën dan alleen zijn. Als je valt, helpt de ander je op. Wanneer je bij elkaar slaapt, geef je warmte aan elkaar. Samen sta je sterker dan alleen. Prediker had eraan kunnen toevoegen dat je alleen maar kunt verder komen dankzij een ander. Je geniet van mooie mensen. Die inspireren je en geven je vertrouwen. Moeilijke mensen zijn niet minder belangrijk. Daar groei je aan. Die maken je sterker.

WIE IS ER BETER?

Twee is een belangrijk relationeel getal. Het is het getal van de verbinding. Het is het getal voor ‘en’. Maar het is meer. Het is ook het getal van de vergelijking. Zo gauw twee mensen elkaar ontmoeten, begint onbewust de vergelijking. We maken bij het eerste contact al een ‘quickscan’, een snelle inschatting: ben ik of is de ander beter, verder, sterker, slimmer, knapper, interessanter? Twee is de minimale hoeveelheid om van vergelijking te kunnen spreken. Twee is daarom niet alleen het getal voor ‘en’ maar ook voor ‘of’.

 

VERTEREND VUUR

Jezelf vergelijken met een ander kan mooi zijn, maar ook erg vermoeiend.

Dat merkte ook een vulkaan die er niet in slaagde om tot rust te komen. Steeds ontdekte hij in de verte een vulkaan die groter en mooier was dan hij. Die ontdekking brandde in zijn binnenste totdat hij weer uitbarstte. Hij hoopte dat de uitstromende lava hem nog hoger en mooier zou maken. Maar eenmaal hoger geworden kon hij verder kijken en ontdekte vulkanen die nog indrukwekkender waren dan hij. De vulkaan was moe, maar het verterende vuur in hem belette hem tot rust te komen.

Op een dag trok er een wijze langs de berg. De vulkaan hoorde hem enige woorden zeggen en die drongen door tot zijn hart. Sindsdien barstte hij niet meer uit. Op de tot rust gekomen vulkaan begonnen planten en bomen te groeien, dieren bouwden er hun nest en wandelaars zeiden tegen elkaar dat dit een van de mooiste bergen was die zij kenden.

In de diepte van de vulkaan liggen de woorden van de wijze nog verborgen: ‘Vergelijk jezelf niet met een ander en je zult rust vinden.’

Twee is een getal dat een belangrijke rol speelt in onze relaties. Het gaat over verbinding en vergelijking. Over: ‘en’ en ‘of’. Twee, kortom, is een tweeledig getal.

 

Stephan de Jong is predikant van de Protestantse Gemeente Oudemirdum-Nijemirdum-Sondel en redactielid van Open Deur.

DE TEKST UIT PREDIKER STAAT IN HOOFDSTUK 4, VERS 9-12.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken