Menu

Basis

Gastvrijheid

Wat valt er toch veel te leren uit ontmoetingen. Wat heb ik veel geleerd van mijn omgang met gedetineerden en van de dakloze mannen, die aan mijn zorg waren toevertrouwd.

Van de wonderlijkste mensen heb ik de meeste dingen opgestoken. Ze haalden me uit mijn eigen bubbel en lieten zien dat het leven toch echt anders was dan ik had gedacht. Wat heb ik mijn meningen vaak moeten bijstellen. En wat geweldig dat mensen het met me wilden uithouden, ook als ze het niet met me eens waren en ik nog geen idee had wat ze wilden zeggen. Ze bleven gastvrij naar mij.

Foto: Tolga Ahmetler/unsplash.com

Onbevangen luisteren

Voorwaarde voor een echte ontmoeting is dat je nieuwsgierig bent naar wat anders is dan wat je kent. Dat je bereid bent je oordeel op te schorten en eerst maar eens onbevangen gaat luisteren. Luisteren als vorm van gastvrijheid en daarmee de bereidheid om een nieuw verhaal te ontvangen als een vreemde maar welkome gast.

Een mening is in Nederland al snel een manier om iemand in kaart te brengen: die laat zien wie je bent en bij welke club je hoort. En elke club heeft een pakket opvattingen waar nauwlettend over gewaakt wordt. Een mening als ‘identifier’.
Maar wie samenvalt met zijn mening, laat niet veel ruimte aan anderen. En daarmee lopen we heel veel mooie ontmoetingen mis, met mensen die onze horizon kunnen verbreden, mensen die anders zijn, andere kansen hebben gehad en andere vaardigheden hebben ontwikkeld. Niet de meningen van je eigen club zijn interessant (want die ken je al), maar de visie van mensen die niet bij je club horen.

Folly Hemrica is theoloog en was justitiepastor en straatpastor. Ze is redactielid van Open Deur.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken