Menu

None

Het Eelder Bloemenkoor: 'Winter Wonderland'

Jacobine Gelderloos, auteur van het boek Sporen van God in het dorp, heeft aan de PThU onderzocht hoe de kerk kan bijdragen aan de leefbaarheid van het dorp. Eén van haar conclusies is dat de dorpskerk de blik meer naar buiten moet richten om te ontdekken welke gemeenschappelijke belangen en verlangens, maar ook zorgen dorp en kerk hebben.
Gelderloos is tevens projectleider van de dorpskerkenbeweging. Een beweging waarvan de Protestantse Kerk initiatiefnemer van is. Deze beweging wil een platform bieden waar kerken ervaringen kunnen delen, elkaar kunnen helpen en elkaar kunnen inspireren. Het kan tegenwoordig namelijk nog aardig lastig zijn voor een dorpskerk om de ledenaantallen op peil te houden. Kerk in, van en voor het dorp zijn, is niet altijd vanzelfsprekend meer. Meer informatie over de dorpskerkenbeweging kunt u hier vinden.
In dit artikel kunt u aan de hand van een fotoverhaal een voorbeeld van een dorpskerk vinden die deel uit maakt van de dorpscultuur.
 

Dorpskerk Eelde

De Protestantse gemeente te Eelde-Paterswolde bestaat uit de dorpen Eelde, Paterswolde, Eelderwolde en de bij deze dorpen behorende buitengebieden. De mensen komen samen in de Dorpskerk van Eelde. De Dorpskerk (in het dorp vanouds nog ‘Hervormde Kerk’ genoemd) is in het centrum van Eelde te vinden: Hoofdweg 74, 9761 EK, Eelde.
Iedere zondag om 10 uur is er in de Dorpskerk een kerkdienst. Iedereen is dan van harte welkom. Maar op zondag 16 december vond er een zeer bijzonder evenement in de kerk plaats.
 


 

Het Eelder Bloemenkoor

Het Eelder Bloemenkoor is een seculier koor dat niet verbonden is aan de kerk, maar elke dinsdagavond oefent in ‘t Loughoes (naast de kerk) en ook haar uitvoering in de dorpskerk houdt. 
Dit jaar trad het koor rond kerst drie keer op met de voorstelling ‘Winter Wonderland’, alle uitvoeringen waren al snel uitverkocht. Bekijk hieronder het prachtige fotoverhaal, gemaakt door fotografe Ietje van Dijken.
 

©Ietje van Dijken

©Ietje van Dijken

 
 

©Ietje van Dijken

©Ietje van Dijken

 
 

©Ietje van Dijken

©Ietje van Dijken

 
 

©Ietje van Dijken

©Ietje van Dijken

 
 

©Ietje van Dijken

©Ietje van Dijken

 
 

©Ietje van Dijken

©Ietje van Dijken

 
 

©Ietje van Dijken

©Ietje van Dijken

 


 

Sporen van God in het dorp – Jacobine Gelderloos

Sporen van God in het dorp
 

Nieuwe perspectieven voor kerken op het platteland
Dit boek biedt een aanzet om vanuit een nieuw perspectief naar de rol van dorpskerken in de plattelandsgemeenschap te kijken. Niet vanuit de overlevingsvragen, maar vanuit unieke betekenis van dorpskerken. Als plek waar reflectie, ritueel, zorg en gemeenschap samenkomen.
Jacobine Gelderloos (1985) is theoloog en heeft bij de Protestants Theologische Universiteit een promotieonderzoek gedaan naar de betekenis van kerken voor de leefbaarheid van het platteland.
   

Bestel het boek hier

 

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken