Icoon van genade
Op 8 september (2021) werd in de prachtige Victorkerk te Apeldoorn een studiemiddag belegd over Maria. Bisschop Gerard de Korte, dr. A. van de Beek, dr. Hanna Rijken, prof. Marcel Sarot en prof. Wim van Vlastuin reageerden op het nieuwe boek van prof. dr. Arnold Huijgen, Maria. Icoon van genade. De cantorij van de Theologische Universiteit Apeldoorn verleende haar medewerking door te zingen. De dagvoorzitter was Elsbeth Gruteke.
Het is zeldzaam dat een protestants theoloog over Maria schrijft. ‘Maria staat in een rij van sterke bijbelse vrouwen die laten zien dat de kerk niet zonder de vrouwelijke stem kan,’ aldus Huijgen. Het hele programma hebben we gefilmd en kun je hier bekijken:
Maria. Icoon van genade van Arnold Huijgen is een theologisch werk over de bijbelse figuur Maria en beschrijft haar vanuit verschillende invalshoeken. Maria is een voorbeeld van geloof en vertrouwen. Wie naar haar kijkt, wordt bemoedigd. Dit boek gaat terug naar de Bijbel om Maria opnieuw in beeld te krijgen als Joods meisje, moeder van de verlosser en moeder van de gelovigen. De traditie van de vroege kerk, de Reformatie en moderne literatuur helpen om Maria als icoon van genade te zien. Transparant tot op Gods genade werpt zij licht op seksualiteit, kunst, de eenheid van de kerk en op de toekomst van Europa als christelijk continent na de coronapandemie.
Huijgen in het Woord vooraf in zijn boek:
‘Een paar jaar geleden had ik niet kunnen denken dat ik een boek over Maria zou schrijven. Al langer vond ik dat zij in protestantse kring werd ondergewaardeerd, maar het bleef bij die gedachte. Begin 2020 kwam mijn aandacht voor Maria in een stroomversnelling, die uitmondde in dit boek. Gesprekken over boekplannen leidden tot lijstjes waar Maria telkens weer op verscheen. Een eerste oriëntatie aan de hand van literatuur die Marcel Sarot mij vriendelijk aanreikte, bracht me in een wereld van kunstgeschiedenis, genderdiscussies, en heerlijk veel theologiegeschiedenis. De coronacrisis en de bijbehorende lockdowns hielden me thuis en geannuleerde conferenties en lezingen gaven me tijd en ruimte. Maria werd mijn coronaproject, niet alleen omdat ik de tijd had, maar ook omdat zij naar mijn groeiende overtuiging wat te betekenen heeft voor een wereld in de greep van een pandemie. Het was een fascinerend avontuur om in coronatijd een boek te schrijven over de gezegende onder de vrouwen, die traditioneel met de stralenkrans, de corona, wordt afgebeeld.’
Deze blog is samengesteld door de redactie van Theologie.nl.
Bron uitgelichte afbeelding: Rijksmuseum/ Adriaen van de Velde, 1697.
Arnold Huijgen. Maria. Icoon van genade. Utrecht: KokBoekencentrum, 2021. 381 pp. €27,99. ISBN 9789043534895.