Menu

Basis

Iets doen!

Het is zaterdagmiddag en Isa en Luuk vervelen zich. En niet zomaar een beetje, ze vervelen zich te pletter. ‘Kom, ga eens wat doen,’ zegt Luuks moeder. Ze is de heg aan het snoeien. ‘Maar wat dan?’ vraagt Luuk. ‘Als je zelf niks weet, ga dan iemand helpen,’ zegt Luuks moeder. ‘Pff bleh, daar heb ik helemaal geen zin in,’ zegt Isa.

Een uur laten vervelen ze zich nog. Dan zegt Luuk: ‘Buurvrouw Lydia heeft haar been gebroken. Zullen we vragen of we iets voor haar kunnen doen?’ ‘Vooruit dan maar,’ zucht Isa. Ze bellen aan.

‘Kom maar achterom,’ roept buurvrouw Lydia, want lopen lukt natuurlijk niet.

‘Kunnen we iets voor u doen?’ vraagt Isa als ze binnen staan.

‘Jullie komen precies op het goeie moment,’ zegt buurvrouw Lydia. ‘Ik heb geen koffie meer in huis en het wc-papier is ook op. De chocokoekjes zijn op. En ik heb nog geen eten voor vanavond. Zouden jullie boodschappen voor mij willen doen?’ ‘Natuurlijk!’ zegt Isa. Ze krijgen wat geld mee en een tas en gaan naar de supermarkt.

‘Geweldig, wat fijn,’ zegt buurvrouw Lydia als ze terug zijn. ‘Ik had zo’n zin in koffie. En nu kan ik weer naar de wc.’ Ze lachen. En ze krijgen een chocokoekje als dank.

‘Weet je wat nou zo gek is,’ zegt Isa als ze weer buiten zijn. ‘Eigenlijk vond ik het heel leuk om iemand te helpen.’ ‘Ik ook,’ zegt Luuk. ‘Ik werd blij omdat we haar blij maakten. Zullen we aan de oude overbuurman of we iets voor hem kunnen doen?’ ‘Goed idee!’ zegt Lisa. Ze bellen al aan.

Bonhoeffer: ‘Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen.’

Iets doen voor een ander

Beeld en tekst: Iris Boter, schrijver en illustrator (zie www.irisboter.nl).

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken