Menu

None

Online collegeserie: Jezus – reconstructie en revisie

Omslag

Het boek Jezus, Reconstructie en revisie van Henk Bakker gaat terug naar het leven van Jezus. Bijna twintig jaar was er geen Nederlandse studie meer verschenen, terwijl er juist in deze jaren veel nieuwe ontdekkingen gedaan zijn. Henk Bakker vond het tijd om de balans op te maken en beschrijft het leven van Jezus op een vertellende, dramatische en zelfs provocerende manier. Het blijkt dat het beeld dat veel kerken van Jezus hebben lang niet altijd klopt.

Het boek ontving enthousiaste reacties van verschillende theologen en kranten. Veel mensen waren vooral te spreken over de hoeveelheid onderzoek die achter het boek zit, terwijl het boek tegelijkertijd nog erg toegankelijk is. Meestal verdwijnen dit soort onderzoeken in Engelstalige onderzoeksjournals. Dit maakt het boek een belangrijke toevoeging voor de Nederlandse theologie.

Voor iedereen die interesse heeft in christologie en wil leren over het leven van Jezus, heeft de unie van Baptistengemeenten in Nederland een cursus opgezet. Deze cursus begint in het vroege voorjaar van 2021 en bestaat uit een online collegeserie. Het boek Jezus – reconstructie en revisie staat hierbij centraal. Henk Bakker zal zelf drie online colleges geven. Je volgt de cursus grotendeels op je eigen tempo. De drie online colleges staan ingepland, maar verder kan je de snelheid zelf bepalen. Je staat er tijdens de cursus niet alleen voor. Er worden ook drie online ‘peergroup’ gesprekken gepland, met predikanten en andere professionals.

Voor meer informatie over de cursus, kunt u hier de website van de unie van baptistengemeenten Nederland bekijken.

‘Henk Bakker biedt in dit boek een analyse van vele jaren onderzoek naar de historische Jezus en hij doet dat vanuit het perspectief dat dit onderwerp theologisch van belang is. Een christologie waarin de historische dimensie van Jezus niet verdisconteerd is, is geen adequate christologie. Vanuit deze terechte insteek komt Bakker op het belang van Jezus’ Joodse identiteit, een punt waar veel christelijke theologen in het verleden te gemakkelijk overheen gestapt zijn.’

– Dr. Bert Jan Lietaert Peerbolte

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken