Menu

Premium

Kindermoment – Lucas 13:1-9

Derde zondag van de 40-dagen

Nodig

Voorbereiding

Zet boom of de afbeelding van de boom eventueel al neer op de liturgische tafel. Dan hebben de mensen uit de gemeente het ook al goed kunnen zien. Het wekt bovendien de nieuwsgierigheid al een beetje.  

Tijdens de dienst

Nodig de kinderen uit om naar voren te komen.
Zet de boom, of de afbeelding in het zicht voor de kinderen.
Leg de volgende vraag ter discussie: wat vinden jullie: moeten we deze boom omhakken (afbreken/weggooien als het een kleiner boompje/plantje is) of moeten we hem laten staan?

Probeer zoveel mogelijk argumenten voor en tegen te verzamelen. En zet de kinderen echt aan het denken door zelf ook andere argumenten in te brengen als de kinderen dat niet doen.

  • Nee, want hij is mooi.
  • Ja, want hij put de grond uit.
  • Nee, want misschien bloeit hij weer op.
  • Ja, want hij neemt ruimte in van andere bomen.
  • Nee, want laat de natuur zijn gang gaan.
  • Ja, want hij heeft geen vruchten.
  • Nee, want misschien geeft hij volgend jaar nog vruchten.
  • Nee, want als hij omvalt valt hij misschien bovenop iemand.
  • Omgehakt kun je het hout nog voor iets anders gebruiken.
  • Van buiten lijkt hij slecht, maar van binnen zit er misschien nog wel leven in. Etc. etc.

Eventueel kun je de gemeente er nog bij betrekken als je denkt dat er nog meer argumenten voor of tegen te vinden zijn.

Vat de ‘discussie’ op het eind kort samen en trek de conclusie: de boom mag blijven/de boom wordt omgehakt.

Vertel dat Jezus een verhaaltje vertelde over een vijgenboom die iemand wilde omhakken. Maar dat de eigenaar van de boom, de boom toch nog jaartje wilde laten staan, om te kijken of het misschien toch niet nog zou uitbloeien.

Leg uit dat een gelijkenis een verhaal is, waar de dingen en spullen altijd verwijzen naar iets anders in het leven. Bijvoorbeeld, dat met de boom misschien wel een mens bedoeld wordt die nog een tweede kans verdient, of die van de binnenkant een veel beter mens is dan je van de buitenkant ziet.

In de kindernevendienst gaan de kinderen waarschijnlijk verder met elkaar nadenken over vragen als: wanneer een mens nog een tweede kans verdient; of waarom Jezus vind dat een mens nog een tweede kans verdient; en of je van de buitenkant iemand eigenlijk wel goed kunt beoordelen.

Dit Kindermoment is opgesteld door Angeliek Knol, predikant van de Protestantse Gemeente Best – Oirschot – De Beerzen.

Wellicht ook interessant

Bloem als teken van heiligheid
Bloem als teken van heiligheid
None

Heilige madeliefjes: een reactie op Verlangen naar het heilige

Heiligheid, wat is dat eigenlijk precies? En verlangen we daar echt naar, zoals Jan Martijn Abrahamse lijkt te stellen in zijn nieuwste boek? In deze korte respons onderzoek ik of zijn gedachten over het opnieuw verwonderen en heiligheid richting kunnen geven aan het nadenken over mens en ecologie. De afgelopen jaren zijn er talloze analyses verschenen van de verwoestende omgang van christenen met de natuur in verleden en heden. Daartegenover staat de fragiele ontwikkeling van hoopvolle eco-theologie die nog steeds in beweging is. Kan Abrahamses visie op heiligheid daar een nieuwe impuls geven?

Witte roos als teken van rouw
Witte roos als teken van rouw
None

De 4 beste pastorale boeken over rouw en verlies

Rouw en verlies zijn ingrijpende ervaringen die diepe sporen nalaten in het leven van mensen. Voor pastors, begeleiders en iedereen die troost wil bieden, is het van onschatbare waarde om de juiste woorden en handvatten te hebben. Gelukkig zijn er boeken die helpen om het rouwproces beter te begrijpen en mensen op een liefdevolle manier bij te staan. In dit artikel bespreken we de vier beste pastorale boeken over rouw en verlies—boeken die niet alleen inzicht geven, maar ook bemoediging en hoop bieden.

Kerk met glas-in-lood ramen
Kerk met glas-in-lood ramen
None

Een gedegen studie over heiligheid

We kunnen niet zonder het heilige, betoogt Jan Martijn Abrahamse in zijn boek Verlangen naar het heilige: Herontdekken wat we verloren hebben. Heiligheid is een ‘onmisbare dimensie’ (12) van het geleefde leven. Onze samenleving is evenwel vergeten dat we het heilige nodig hebben en zo zijn we in een diepe zingevingscrisis verzeild geraakt. Abrahamse is sinds kort lector aan de Christelijke Hogeschool Ede. Het boek is een uitwerking van zijn lectorale rede.

Nieuwe boeken