Menu

Premium

Kindermoment – Matteüs 12:43-45

Wandelaar op een pad

Altijd naar school bij meester Jezus

Korte inhoud

Als je ergens weinig van weet, heb je niet door als er over gelogen wordt (laat de kinderen als test maar een paar leugens geloven!). Wees dus een leerling van Jezus, zodat ze jou over God niks wijs kunnen maken (laat ze als test maar een paar leugens ontmaskeren).

Doel

Kinderen aanmoedigen een leerling van Jezus te zijn en te laten ontdekken hoe belangrijk het is om God te kennen, zodat je het doorhebt als er gelogen wordt over God.

Benodigheden

(Eventueel) beeldmateriaal bij de voorbeelden die je kiest om over te liegen bij onderdeel 1.

Let op

Het kindermoment hieronder bevat drie voorbeelden, die makkelijk te vervangen zijn door eigen voorbeelden.

Start schooljaar

Dit kindermoment past heel goed na de zomervakantie of de kerstvakantie, maar kan met wat aanpassing altijd wel gehouden worden.

Leeg of vol

Oorspronkelijk is het een kindermoment bij Matteüs 12:43-45. Als je hart niet gevuld is met God, heeft zijn Tegenstander daar alle ruimte. Een leeg hart: ze kunnen je van alles wijs maken. Een vol hart krijg je: door leerling te zijn.

1. Vakantie!

   Vonden jullie het ook zo heerlijk om vakantie te hebben?
   Wie heeft er een mooi verhaal over de vakantie?

   Eén kind iets laten vertellen, als opmaat naar eigen vakantieverhalen: …….

   Ik heb heel veel leuke dingen over de vakantie te vertellen.
   Zo heb ik bv. in de Provence papegaaiduikers gezien. En die wilde ik heel graag een keer zien. (beamer) En mijn kinderen namen uit Kenia een tasje van de supermarkt mee, en daar staat op in het Swahili, de taal van dat land: kila kisu, kila siku, dat betekent ‘lees je bijbel, bid elke dag.’ Leuk hé, op een supermarkttasje! En ik hou van lekker eten, vooral van lekkere kaas, en dus heb ik uit Frankrijk een groot stuk kaas met paddenstoelen meegenomen: groeneknolamanietkaas. (beamer)

   2. Je kunt mensen van alles wijsmaken als ze van niks weten

   Weet je wat ik net heb zitten doen? Ik heb keihard zitten liegen! Hadden jullie niet door hè!? Voor papegaaiduikers moet je naar Schotland, niet naar de Provence in Frankrijk. En kila kisu kila siku betekent gewoon ‘alles voor elke dag’. En groeneknolamanietkaas bestaat niet, want de groeneknolamaniet is zo giftig, als je één hap van die kaas zou nemen, zou je er al dood aan gaan.

   Ik heb jullie dus dingen wijs zitten maken. En jullie geloofden me ook nog. Hoe kwam dat? Hoe kon ik jullie zo makkelijk een leugen laten geloven? ……….

   → Omdat jullie niet veel weten over vogels, Swahili of Franse kaas. En als jij ergens niks van afweet, dan kan ik je van alles wijs maken.

   3. Liegen over God, heb je het door?

   Kun je leven zonder vogels, Swahili of Franse kaas? Ja, dat kan prima. Kun je leven zonder …. God? Nee, dat kan niet. Want zonder God zou je niet eens leven. Het is dus heel belangrijk om God te kennen. Dat ze jou over God niks wijs kunnen maken. Weet je wat, ik ga het toch proberen, eens kijken of ik jullie iets kan wijsmaken over God.

   Als je denkt dat ik lieg, moet je je vinger opsteken, OK?

   – God houdt alleen van je als je nooit een zonde doet

   – Jezus is niet echt opgestaan, zijn leerlingen hebben dat gedroomd

   – God vindt grote mensen belangrijker dan kinderen.

   – Het is niet erg om lelijke dingen te denken, als je het maar niet zegt.

   Kijk, en dat hadden jullie wel door! Waarom? Omdat je al veel over God en Jezus geleerd hebt.

   4. Naar school bij Jezus

   Deze week gaan jullie weer naar school. Om veel te leren.

   Misschien ook wel over vogels en Frankrijk  ….

   En hopelijk ook veel over God en de Bijbel. Weet je, Jezus heeft ook een soort school en hij wil graag dat je steeds weer bij hem op school komt.

   Want hij vraagt je: Wil je mijn leerling worden? Wil je van mij veel over God leren? Je hele leven lang? Jezus wil je graag veel over God leren, zodat ze jou niks wijs kunnen maken! Hij gebruikt veel voorbeelden uit het leven onderweg, de natuur, vogels, het boerenleven …

   5. Zingen (eventueel) of een gebed

   Zingen bijvoorbeeld: Ik ben de weg, zo zegt de Heer / Uw woord is een lamp voor mijn voet/ Lees je Bijbel, bid elke dag!


   Dit kindermoment is geschreven door Jeroen Sytsma.

   Wellicht ook interessant

   Nieuwe boeken