Menu

None

Kookeiland in de kerk

Ik heb er altijd van gedroomd, gastvrije maaltijden in de kerk. Mijn twee jaar hotelschool combineren met mijn studie theologie. Dat was wel wat. Het is er soms wel van gekomen in mijn werk, maar zo radicaal als in de kerk van collega Han Wilmink niet. Hij heeft een kookeiland, vlakbij het ‘altaar’. Al kokend zie je de kaarsen branden of hoor je het orgel spelen. Kerk én koken. Een ‘maal met een verhaal’. Daar gaat het predikant/kok Wilmink om. In de Protestantse Kerk van Wezep –een zogenaamde pioneersplek – verbindt Wilmink die twee. Als je zijn hernieuwde –vijfde- druk van Bijbels Culinair bekijkt en leest komen de geuren vanzelf binnen. En loopt je het water in de mond.

Samen eten is eigenlijk wel waar het ooit mee begon in geloof en religie, schrijft Wilmink. Religieuze maaltijden zouden veel meer op de kerkelijke menukaart moeten staan. Om met elkaar het leven en de geloofsverhalen te delen maar ook om de ethiek van de voedselproductie en consumptie aan de orde te stellen. Weet wat je eet. Wilminks kookboek is een verrukkelijk bezit. Tientallen wereldkeuken recepten komen langs, gecombineerd met de verhalen uit het Oude-en Nieuwe Testament. Te beginnen bij Abraham met een ‘salade aller gelovigen’ en eindigend met ‘een in kerstboodschap verpakt kerstdiner. Er staat een mooi hoofdstuk over Pesach in, het feest om de bevrijding uit de slavernij in Egypte te gedenken. De christelijke kerk nam dit feest over en verbond het met de opstanding van Jezus. Binnenkort vieren we dit feest.

Wilmink biedt ons een menu voor Pesach aan met een matse (met eiersalade en lente-ui), vervolgens een salade van biet en munt als voorgerecht, daarna een dadelsoep en als hoofdgerecht Lamsgebraad met bulgur en lentegroenten. Als je het leest wil je dat de RIVM regels vandaag verdwijnen om met familie en vrienden dit ‘maal met een verhaal ‘te vieren. Maar als het met Pasen niet lukt, dan houden we later die maaltijd wel. Bijvoorbeeld met een ‘Bijbels tapasbuffet van zeven gerechten’ om het verhaal van de bruiloft te Kana te vieren. Het komt er echt van! Toch? En voor nu, voor u alleen of met een gast staan er ook mooie kleine fijne (vegetarische) gerechten in.

Voorlopig kunnen we geduld oefenen door in dit Bijbels Culinair van Han Wilmink eindeloos te bladeren, te kijken en te lezen. En op de geuren en kleuren weg te dromen naar een lange tafel, met veel mensen, die het leven vieren.

Jos van Oord, Theoloog/ presentator KRO/NCRV

N.a.v. Bijbels culinair / Han Wilmink / als hardcover

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden