‘Je lijft je in zo’n verhaal in’
Bij De 7evende Hemel verbeelden, vertellen, spelen en dansen ze verhalen. Verhalen uit allerlei bronnen, vooral uit de Bijbel. De medewerkers doen dit zelf met veel liefde, plezier en deskundigheid en ze stimuleren anderen ook graag om hun verbeelding te laten spreken. Ze maken voorstellingen en geven trainingen en cursussen. Dit jaar bestaat De 7evende Hemel twintig jaar. Dat wordt gevierd met een jubileumdag op 6 oktober ‘Ik heb jouw pad gekruist– op reis met Ruth’.
Theoloog Bas van den Berg is een van de 7evende Hemel-medewerkers van het eerste uur.
‘Als je bibliodrama of bibliodans doet, lees je teksten met je actieve verbeeldingskracht. Wat gebéúrt er nu precies in dit verhaal?
Neem het eerste hoofdstuk van Ruth: drie vrouwen gaan met elkaar op pad, halverwege besluit een van hen om te keren. Hoe lopen ze daar? Wat ervaart ieder van hen? Dat kun je je heel goed voorstellen. En je kunt het doen.
Je lijft je letterlijk in zo’n verhaal in. Je verbindt je met zo’n personage. Dan kun je woorden vinden voor wat iemand ervaart. Dan komt het verhaal tot leven voor je.
Bij kunstenaars die een verhaal verbeelden, werkt het precies hetzelfde. Die vragen zich ook af: Wat gebeurt er nou precies? Hoe kom ik bij de essentie van zo’n verhaal? Hun verbeeldingskracht brengt vervolgens nieuwe stukjes van zo’n verhaal naar voren.
Tijdens de jubileumdag van De 7evende Hemel vragen we mensen om zich te verbinden met een schilderij, naar aanleiding van het verhaal van Ruth. Mensen kunnen kiezen uit twee schilderijen: één meer verhalend en één meer abstract. We willen de deelnemers twee aan twee in beweging laten komen met het schilderij. Niet stilletjes kijken, maar actiever. Wel goed kijken – zo aandachtig en open mogelijk. De vraag is: kun je je laten verrassen door het schilderij? Associëren. Onder woorden brengen wat je raakt, wat het je doet. Het is de bedoeling dat het schilderij gaat meedoen in het gesprek en dat je als kijker uit de toeschouwersrol komt. Via zo’n schilderij laat je het verhaal op een ander manier naar je toe komen. Het visuele maakt een ander laagje los.
In een liturgische setting kun je dit ook doen. Je kunt afbeeldingen van een schilderij uitdelen en mensen daar in tweetallen aandachtig naar laten kijken. Je moet het wel heel goed regisseren, mensen erdoorheen leiden. Zelf ga ik regelmatig voor in kunstvespers. Dan hangt of staat een schilderij in het midden en ik neem de aanwezigen mee in bepaalde manieren om naar het schilderij te kijken. Vaak gebruik ik dan ook poëzie en muziek. Mensen komen zo in een meer meditatieve stemming waardoor ze eerder tot beleving komen. Het gaat dan niet meer over informatie.’
Afbeelding: uit video-uitnodiging voor jubileumdag ‘Ik heb jouw pad gekruist‘, gemaakt door Kees van der Zwaard.
Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Stichting De 7evende Hemel verschijnt ook een boekje over Ruth. ‘We hopen – behalve in beweging en spel, zoals we gewend zijn – ook in woord en beeld te ervaren dat de taal van het hart niet tijdgebonden is, maar over de tijden heen generaties verbindt; mensen op zoek naar bestaansoriëntatie, die op hun reis graag in gesprek gaan met sterke teksten. Teksten met veerkracht en lange adem om de hoop levend te houden op een goed leven voor iedereen. Kortom: we hopen dat deze vertelling van 2400 jaar geleden tot onze verbeelding spreekt en ons als zinzoekers een hart onder de riem steekt’. Zie www.7evendehemel.nl.
Bas van den Berg schreef ‘Wijs worden met bronverhalen. Een visie- en praktijkboek voor leraren basisonderwijs’ (Kwintessens, 2017).
Dit najaar is hij een van de docenten in ‘De kracht van bronverhalen’, een training in de kunst van vertellen en verbeelden.