Menu

Basis

Mag ik jouw spullen aanraken?

Voor ons online-gesprek heeft opruimcoach Gerda een strak en vrolijk ingerichte kast als achtergrondscherm geïnstalleerd. Ze licht met een knipoog toe: ‘Mensen verwachten vaak dat een opruimcoach helemaal niets op haar bureau heeft en dat alles aan kant is, maar als ik werk verzamel ik ook gewoon m’n spullen om me heen.’

Professional organizer en opruimcoach Gerda van Loo wil dat mensen die een beroep op haar doen zich weer prettig en veilig voelen in hun directe leefomgeving. Het gaat haar er niet om dat iedereen in een strak en leeg huis zit. ‘Iedereen die mij inschakelt heeft last van zijn of haar rommel. Iets is geen rommel als iemand er geen last van heeft. Alles om ons heen doet een beroep op ons. Dat zijn allemaal prikkels; sommige inspireren je, maar er zijn er ook die je vermoeien. Dan kun je heel erg verlangen naar orde. Als je niet meer weet waar te beginnen, dan kun je hulp gebruiken.’

De wondervraag

‘Als eerste probeer ik altijd helder te krijgen wat iemand precies wil bereiken. Ik stel dan de ‘wondervraag’: Stel dat er vannacht een wonder gebeurt: de vraag waarmee we hier zitten, is opgelost. Waaraan zou je morgenochtend merken dat het wonder gebeurd is?

Dan bied ik inzicht. Rommel kun je bijvoorbeeld op drie manieren formuleren: Het is iets dat niet op z’n plek ligt, het is iets dat geen eigen plek heeft of het is waarvan er te veel is voor één plek. Daarna gaan we aan de slag door te kiezen, te sorteren en te categoriseren. Kan iets weg? Blijft het, maar moet het nog gerepareerd? Of blijft het en waar hoort het dan in huis? Voor veel mensen is dat lastig.’

Patronen

‘Tijdens dat opruimen heb ik geen oordeel, ik sta in dienst van de ander. Daarom vraag ik altijd of ik iets mag aanraken. Ik weet niet wat de spullen betekenen voor die ander. Als we zo bezig gaan, zijn er altijd ‘schuurmomenten’. Vaak heeft het met pijn of angst te maken, met bepaalde overtuigingen of met boosheid. Onder de oppervlakte van wat wij zien, gaat een wereld van denken en voelen schuil en daaronder zitten normen en drijfveren.

Soms ontdekken de klant en ik bepaalde patronen. Als we die gaan herkennen en erkennen, komt er figuurlijk en daarna letterlijk ruimte. Soms worden onbewuste overtuigingen voor het eerst hardop uitgesproken. Dan kunnen we verder praten: Is dat – nog steeds – zo, en waarom?

Opruimcoach zijn is prachtig werk. Het is werken met mensen en iedereen is anders. Met respect probeer ik iedereen te ondersteunen. Maar ik ben ook streng hoor, want alle excuses die je op dit terrein maar kunt bedenken heb ik al eens gehoord. Ik ben er om de klant steeds weer terug te brengen naar zijn of haar eigen doel, zodat dat opruimwonder gebeurt.’

Gerda van Loo heeft haar eigen bedrijf Van Loo Organizing. Wie een professional organizer of opruimcoach zoekt, kan de website van de beroepsvereniging NBPO raadplegen: nbpo.nl.

Tanja Viveen-Molenaar is geestelijk verzorger bij Vivium Zorggroep en redactielid van Open Deur.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken