Na 10 jaar
Ouderlingenblad de geschiedenis door
In deze columns kijken we terug op 100 jaar Ouderlingenblad. Roelof de Wit is bescheiden: voor hem zijn bij zijn omzien de 10 jaar in de redactie al genoeg…
Van de 100 jaar die het Ouderlingenblad oud is, heb ik er 10 mogen meemaken als lid van de redactie. Dat is natuurlijk niet zo veel. Aan de andere kant: onze oudste zoon was toen 7 en is nu 17. Dat maakt een groot verschil! Ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Hoe zal het zijn als we weer 10 jaar verder zijn? Daarom leek het me een mooi idee om de jaargang 2012 nog eens door te nemen, om te zien wat er in 10 jaar tijd veranderd is.
Zuinig met energie? Een vraag die elke kerk zich nu stelt…!
Het eerste themanummer is dat van februari; het gaat over ‘pastoraat door het leven heen’. Het behandelt de zorg voor mensen in de verschillende fasen van het leven: geboorte, het opgroeien, trouwen (en trouw zijn in het algemeen), de drukte van de middengeneratie en het leren loslaten. Het nummer begint met een mooi overzichtsartikel over pastoraat. Je zou het bijna zo weer kunnen uitgeven, dacht ik. Is er dan niets veranderd? Zeker wel: er zijn nieuwe vormen gekomen. Over Kliederkerk bijvoorbeeld wordt niet gesproken. En ook andere vormen van pastoraat zijn ontstaan. Toch is de basis gelijk gebleven: in de gemeente zien we om naar elkaar, in de verschillende fasen van het leven. Sommigen hebben daarbij een speciale opdracht (zoals de ouderling of bezoekmedewerker).
Die zomer is er een themanummer over ‘De aarde behoeden’. Ook daarvan zou je kunnen zeggen: de thematiek is nog steeds aan de orde. Sterker nog: die is alleen maar urgenter geworden. Verrassend is het te lezen dat de vraag aan de orde komt: hoe gaat de kerk zuinig met energie om? Het is een vraag die elke kerk zich nu met de gestegen prijzen stelt. Een ander themanummer gaat over kerksluiting en alles wat dat met zich meebrengt. Vaak ingrijpend, maar tegelijk biedt het mogelijkheden voor een nieuw begin.
Een greep uit de losse artikelen dat jaar: die gaan onder andere over running dinner, kerk voor de buurt, in gesprek over de kerkdienst, ambtsdrager zijn en hoe aan timemanagement te doen in het kerkenwerk. Stuk voor stuk boeiende artikelen.
Is er veel veranderd? Dat valt wel mee. Maar wanneer ik de nummers doorlees denk ik regelmatig: wat goed dat hier aandacht voor is. Dat is nu het mooie van Ouderlingenblad: het loopt met je mee op de weg door het leven als gelovige en gemeente. Praktisch en inspirerend. Hopelijk nog heel veel jaren!
Roelof de Wit is als predikant verbonden aan de Hervormde Gemeente Rotterdam-Kralingen. Hij is lid van de redactie van Ouderlingenblad.