Menu

Basis

Oorsprong

Wanneer we met elkaar kennismaken komt al gauw de vraag aan de orde waar je vandaan komt. Je vertelt waar je bent geboren, hoe oud je bent, welk beroep je uitoefent en waar je woont. De plaats van geboorte en opgroeien, je huidige positie en het genoten onderwijs vormen blijkbaar belangrijke gegevens waarmee we elkaar kunnen inschatten en plaatsen. Deze historische gegevens geven ‘orde’, je krijgt een beeld van de bagage en de vermogens van deze persoon. Een kennismaking wordt verdiept wanneer er raakpunten zijn: banden met eenzelfde plek, een gemeenschappelijke bekende, een-zelfde boek. Dan is er een grond die je met elkaar deelt.

Door de eeuwen heen hebben we verhalen verteld over onze oorsprong, die we van generatie op generatie aan elkaar doorgeven. Deze verhalen vertellen dat we uit God zijn, niet zozeer historisch, maar existentieel. Het begin van ons bestaan wortelt in God. We hebben ons leven van elders ontvangen. Dit houdt een opgave in: aanvaarden dat we er zijn, dat we zijn zoals we zijn en dat we een bedoeling hebben. We zijn bestemd tot wie we zijn. We leven niet vergeefs. Wij mogen leven vanuit onze relatie met God, die ons in het leven heeft geroepen, ons vasthoudt – ook over de grens van de dood heen.

Dit themanummer Oorsprong is het eerste nummer van het jaarthema Tijd. De andere thema’s zijn: Eeuwig, Ogenblik en Einder. Het themanummer Eeuwig wordt ons jubileumnummer, want we hebben wat te vieren: Herademing bestaat 25 jaar en in juni komt ons hon-derdste nummer uit. Dit jubileum vieren we met een extra dik feestnummer, dat in juni zal verschijnen, en met een symposium in de Abdij van Berne te Heeswijk-Dinther, op 30 juni 2018. Zie pagina 32.

PS: Herademing verschijnt voortaan geheel in kleur!

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken