Richard Groenenboom – Diepgeworteld. Groeien in geloof met vervolgde christenen

Hoe kun je als christen staande blijven in een vijandige omgeving? In Diepgeworteld stelt Richard Groenenboom je voor aan christenen die wereldwijd om hun geloof worden vervolgd. De lessen die hij deelt, helpen je om te groeien in geloof. Het boek laat zien dat jezelf opsluiten in een christelijke bubbel geen oplossing is. Je aanpassen aan de denkpatronen van een seculiere samenleving is ook geen optie. Vervolgde christenen bewandelen een andere weg, die ook Nederlandse christenen kan helpen om standvastig te geloven. Lees hieronder een fragment uit het boek.
Hoofdstuk 1 – Diepe vrede als fundament. Zonder geloofszekerheid geen groei
Ontmoet: Johnson Jauro
Gombe, Nigeria – juni 2012
Pastor Johnson Jauro kijkt schichtig om zich heen als we richting de kerk rijden. Ik voel de beklemming die van zijn gezicht afstraalt. ‘Er wonen hier jihadisten die bommen maken’, vertelt hij met spanning in zijn stem. We doorkruisen Gombe, een stad in het noordelijke deel van Nigeria. De islamitische terreurorganisatie Boko Haram zaait hier al lange tijd dood en verderf. Ze pleegden aanslagen die al duizenden doden hebben opgeëist. Een paar maanden geleden werd de kerk van pastor Jauro getroffen. Tijdens een doordeweekse gebedssamenkomst kwamen elf christenen om het leven.
We stoppen vlak voor de ingang van de kerk en Jauro zegt beslist: ‘We gaan kort naar binnen, want te lang blijven is levensgevaarlijk.’ Aan de buitenkant van het kerkgebouwtje zijn kogelgaten zichtbaar en hier en daar liggen kogelhulzen op de grond. In de kerk zelf liggen een paar met bloed besmeurde Bijbels. Jauro vertelt: ‘Ik hoorde geweerschoten. Mijn dochter Rejoice riep: “Papa, we gaan dood!” Er ontstond chaos en we renden allemaal naar buiten. Daar zag ik mijn vrouw liggen. Ze was neergeschoten. Ze leefde nog wel, maar ze kon niet meer spreken. Ze is later in het ziekenhuis overleden. Twee van mijn kinderen hebben schotwonden opgelopen.’
Litteken
Johnson Jauro stelt me voor aan zijn collega, pastor Gwaba, die preekte toen de Boko Haram-strijders plotseling de aanval openden. ‘De kogels kwamen van twee kanten door de open ramen. Drie minuten lang werd er aan één stuk door geschoten. Het was donker buiten, waardoor ik niet kon zien wie er schoot. Toen ik naar buiten rende, werd er ook op mij geschoten.’ Gwaba doet zijn shirt omhoog en laat een litteken in zijn buik zien dat nog goed zichtbaar is. ‘Buiten zag ik mijn vrouw liggen. Ze was al overleden. Onze zoon van anderhalf jaar oud lag in haar armen en hij leefde gelukkig nog.
Later bleek dat onze tienjarige zoon Jeremiah ook was gedood.’ Pastor Gwaba vertelt het enigszins gelaten en toont weinig emotie. Het voelt onwerkelijk om met deze broeders op de macabere plek te staan waar hun leven in één klap in een nachtmerrie veranderde.
Als ik vraag wat al deze heftige gebeurtenissen betekenen voor hun relatie met God, antwoordt Gwaba: ‘Natuurlijk heb ik veel verdriet over het verlies van mijn vrouw en zoon. Tegelijkertijd ervaar ik Gods kracht, ook door het lezen van Zijn Woord. Het bewaart me voor wraakgevoelens. Ik moet me niet zo gedragen als de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze aanslag. Ik bid dat ze hun leven aan Jezus Christus zullen geven.’ Dominee Jauro vult aan: ‘Het is bitter om dit mee te maken, een ondragelijke pijn. Toch vertrouw ik op God. Ik blijf Hem dienen omdat ik geloof dat dit de enige oplossing is.’
Als ik nog even door de kerk loop om alles op me in te laten werken, wordt Jauro onrustig. ‘We kunnen geen tijd verspillen en moeten nu echt gaan.’ Twintig minuten na aankomst, start de motor van de auto weer en rijden we weg.
Bijbelse principes
Mijn bezoek aan dit kerkje in Nigeria zal ik niet snel vergeten. Het leed is nauwelijks te bevatten. Afgelopen jaren bezocht ik Nigeria regelmatig. In het begin vond ik het lastig om de geloofsgetuigenissen die ik hoorde, te begrijpen. Ik kon me moeilijk voorstellen dat je nog zo standvastig gelooft als je vrouw of kind wordt neergeschoten. Dat je zelfs kunt bidden voor diegenen die je leven vernield hebben. Ik had het niet vreemd gevonden als me verteld was dat de vrede met God een flinke deuk had opgelopen. Maar meestal kreeg ik te horen dat de situatie hen juist dichter bij God had gebracht. Dat verbaasde mij.
Afgelopen jaren ontdekte ik dat deze broers en zussen fundamentele Bijbelse principes toepassen waar ik geen zicht op had. Cruciale lessen die helpen te voorkomen dat Gods vrede wegebt op momenten dat we overvallen worden door gebeurtenissen die schudden aan onze fundamenten.
God is trouw
Een van de lessen die ik de afgelopen jaren leerde, is dat we altijd kunnen vasthouden aan Gods karakter. God is goed, ongeacht de dingen die ik in mijn leven meemaak. Hij is trouw, ook als alles mis lijkt te gaan. Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om in deze Bijbelse Waarheid te blijven geloven. Satan zal je bestoken met gedachten waardoor het vertrouwen in Gods goedheid op losse schroeven kan komen te staan. Hij probeert vraagtekens te zetten bij wie God is. Hij maakt je wijs dat het onmogelijk is dat God goed is als je kijkt naar je omstandigheden. Hij fluistert: ‘God kan niet goed zijn, want dan had Hij je dit leed wel bespaard.’ Het is een bekende strategie van satan om Gods woorden in twijfel te trekken.
Dit deed hij al in het paradijs, toen hij aan Adam en Eva vroeg: ‘Is het echt zo dat God gezegd heeft: U mag niet eten van alle bomen in de hof?’ (Genesis 3:1).
Nergens heeft God beloofd dat ons leed bespaard blijft
Satan wilde Adam en Eva doen geloven dat ze aan God gelijk zullen zijn zodra ze van de verboden vrucht eten. Ze geloven de leugen, wantrouwen de woorden van God en raken daardoor hun vrede met God kwijt. Jezus is gekomen om de vrede tussen God en ons te herstellen, maar dat neemt niet weg dat satan tot de wederkomst van Jezus er alles aan doet om jouw vrede met God te verstoren. Hij zal de woorden van God altijd verdraaien of verdacht maken.
Gods waarheid
We moeten ons daarom wapenen met Gods Waarheid. Nergens heeft God beloofd dat ons leed bespaard blijft. Ook krijgen we nergens de garantie dat we in materieel opzicht een voorspoedig leven zullen hebben. Wel hebben we de belofte dat Jezus altijd bij ons is, ook te midden van het lijden. ‘En zie, Ik ben met u al de dagen, tot de voleinding van de wereld’ (Mattheüs 28:20). Het zijn de laatste woorden van Jezus tegen Zijn discipelen, voordat Hij opstijgt naar de hemel. Het zijn ook woorden voor ons. Op het moment dat ik in de leugens van satan geloof, zal ik Gods vrede niet ervaren. Als je bestookt wordt door twijfel, is het belangrijk om broers en zussen in het geloof te vragen om voor je te bidden. Juist in zulke omstandigheden hebben we elkaar hard nodig om het vol te houden in de geestelijke strijd.
Richard Groenenboom werkte jarenlang als buitenlandverslaggever en presentator radio voor NPO Radio 1 en 5 bij de Evangelische Omroep. In deze tijd specialiseerde hij zich in het thema christenvervolging. Sinds 2012 werkt Richard bij SDOK als mediawoordvoerder, spreker en podcastmaker.
Richard Groenenboom, Diepgeworteld. Groeien in geloof met vervolgde christenen. Uitgeverij: Utrecht, KokBoekencentrum Uitgevers, 2025. 248 pp. € 21,99. ISBN 9789043542661