Menu

None

Tegels & Screensavers, een vernieuwende kennismaking met geloven

Tegels & Screensavers is het derde deel in de Basiscursus Geloven van Peter Hendriks en nu precies een jaar op de markt. Wat onderscheidt dit boekje van de vorige twee delen? Dominee Hendriks legt het uit.
“In de Basiscursus Geloven wil ik mensen (opnieuw) kennis laten maken met geloven. In het eerste deel Ontmoetingen met God doe ik dit aan de hand van bijbelverhalen. Ik ben dus niet op een leerstellige manier bezig, maar ik probeer om mensen te laten nadenken over vragen zoals ‘wat doet het bijbelverhaal met me’ en ‘wat roepen deze verhalen op in mijn leven’. De uitgebreide inleidingen in het boek (met enkele mooie filmpjes op een DVD!) bieden het uitgangspunt voor de gesprekken. Het tweede deel in de cursus, Toppers van geloven, is eigenlijk op dezelfde manier opgebouwd, maar speciaal geschreven voor jongeren. De inleidingen zijn vervangen door andere werkvormen, bijvoorbeeld een ganzenbord over het leven van Abraham en Sarah.
Het verschil tussen de eerste twee delen van de Basiscursus en het derde deel is de manier van aanpak. In Tegels & Screensavers start ik niet met de bijbelverhalen, maar ik begin bij de leefwereld van de mensen. De inzet is: mensen zien een geloofstekst, die dicht bij een bijbeltekst komt, waarop ze direct moeten reageren. Weer is de emotie belangrijk: wat doet het met je, wat spreekt je aan. Doordat er meteen gereageerd wordt, heeft het gesprek direct de nodige diepgang.
In de handleiding zijn 53 kaarten met daarop een spreuk gevoegd (tegelteksten en screensaverteksten). Het is de bedoeling dat deze kaarten omgekeerd op tafel liggen en dat iedereen om de beurt een kaart pakt en op de spreuk reageert. Aan elke spreuk is een bijbeltekst en een klein stukje uitleg gekoppeld. De spreuken kunnen worden opgedeeld in zeven thema’s, maar zijn ook heel goed los van elkaar te gebruiken.
De gespreksleider dient vervolgens het gesprek over de spreuken op de kaarten in goede banen te leiden. Omdat zijn of haar rol cruciaal is, worden hiervoor enkele speciale aanwijzingen gegeven.
Het geloof stimuleren, dat wil ik bereiken met dit boekje. Geloven betekent veel voor mensen, daarom moeten ze de kans krijgen om daar in aanraking mee te komen. Dat geldt zowel voor christelijke als niet-christelijke mensen. Binnen de kerk worden de gemeenteleden zich aan de hand van dit boekje weer bewust van hun eigen kijk op geloven: waar sta ik nu eigenlijk?  Ik kies daarbij bewust de weg van het wederzijds gesprek en niet die van de eenzijdige kennisoverdracht, zoals je die soms ziet in de catechese. Juist de ontmoeting met de ander, het onder woorden brengen van wat jij gelooft en het luisteren naar de ander kan het geloof doen opgloeien. Dat maak ik gewoon bijna iedere week mee in onze gemeente. Ik zou daarom willen dat er in veel meer gemeentes deze ontmoetingen en gesprekken plaatsvinden, ook met niet-gemeenteleden. Daarom heb ik deze cursus uiteindelijk uitgebracht.
Ik gun ieder mens het geloof. Het biedt houvast en perspectief, een grond onder de voeten, nabijheid en troost! Tegels & Screensavers kan hierin op een verrassende wijze van dienst zijn.”

Peter Hendriks is predikant van de protestantse gemeente Hengelo en heeft er jarenlang ervaring met het geloofsgesprek, zowel met volwassenen als met jongeren. Voor diensten met jongeren ontwikkelde hij een model dat beschreven wordt in Het Hemels Gelag, vernieuwend vieren tot op de bodem.

Wellicht ook interessant

Bloem als teken van heiligheid
Bloem als teken van heiligheid
None

Heilige madeliefjes: een reactie op Verlangen naar het heilige

Heiligheid, wat is dat eigenlijk precies? En verlangen we daar echt naar, zoals Jan Martijn Abrahamse lijkt te stellen in zijn nieuwste boek? In deze korte respons onderzoek ik of zijn gedachten over het opnieuw verwonderen en heiligheid richting kunnen geven aan het nadenken over mens en ecologie. De afgelopen jaren zijn er talloze analyses verschenen van de verwoestende omgang van christenen met de natuur in verleden en heden. Daartegenover staat de fragiele ontwikkeling van hoopvolle eco-theologie die nog steeds in beweging is. Kan Abrahamses visie op heiligheid daar een nieuwe impuls geven?

Witte roos als teken van rouw
Witte roos als teken van rouw
None

De 4 beste pastorale boeken over rouw en verlies

Rouw en verlies zijn ingrijpende ervaringen die diepe sporen nalaten in het leven van mensen. Voor pastors, begeleiders en iedereen die troost wil bieden, is het van onschatbare waarde om de juiste woorden en handvatten te hebben. Gelukkig zijn er boeken die helpen om het rouwproces beter te begrijpen en mensen op een liefdevolle manier bij te staan. In dit artikel bespreken we de vier beste pastorale boeken over rouw en verlies—boeken die niet alleen inzicht geven, maar ook bemoediging en hoop bieden.

Kerk met glas-in-lood ramen
Kerk met glas-in-lood ramen
None

Een gedegen studie over heiligheid

We kunnen niet zonder het heilige, betoogt Jan Martijn Abrahamse in zijn boek Verlangen naar het heilige: Herontdekken wat we verloren hebben. Heiligheid is een ‘onmisbare dimensie’ (12) van het geleefde leven. Onze samenleving is evenwel vergeten dat we het heilige nodig hebben en zo zijn we in een diepe zingevingscrisis verzeild geraakt. Abrahamse is sinds kort lector aan de Christelijke Hogeschool Ede. Het boek is een uitwerking van zijn lectorale rede.

Nieuwe boeken