Menu

Basis

Twee manieren van geloven

Vaak worden Maria en Marta in uitleg tegen elkaar uitgespeeld. Aanleiding is dat Jezus tegen Maria zegt dat zij het goede deel heeft gekozen. Vervolgens wordt geïnterpreteerd dat Marta dan het verkeerde deel gekozen heeft. Maria en Marta geven twee manieren van geloven weer.

Toen ze verder trokken ging hij een dorp in, waar hij gastvrij werd ontvangen door een vrouw die Marta heette. Haar zuster, Maria, ging aan de voeten van de Heer zitten en luisterde naar zijn woorden. Maar Marta werd helemaal in beslag genomen door de zorg voor haar gasten. Ze ging naar Jezus toe en zei: ‘Heer, kan het u niet schelen dat mijn zuster mij al het werk alleen laat doen? Zeg tegen haar dat ze mij moet helpen.’ De Heer zei tegen haar: ‘Marta, Marta, je bent zo bezorgd en je maakt je veel te druk. Er is maar één ding noodzakelijk. Maria heeft het beste deel gekozen, en dat zal haar niet worden ontnomen.’ (Luc. 10; 38-42)

Marta staat voor de actieve manier van geloven, Maria voor de contemplatieve. Je kunt ook zeggen: voor het innerlijke en uiterlijke van de mens. Zelf denk ik dat beide uitingen van geloven bij elkaar horen en ik vind het veel spannender om te bedenken dat Maria en Marta in ieder van ons aanwezig zijn.

Voeden en uitdelen

Om actief uiting te kunnen geven aan je geloof, heb je het nodig om je op te laden bij de bron, stil te staan bij wat jou voedt en vervolgens dien je je focus daarop te richten. Je actief geloven moet worden gevoed, anders raakt het opgebrand en verdwijnt je inspiratie. Anderzijds vraagt datgene wat je inspireert, wat je drijft, wat je in de stilte via de contemplatieve weg ontvangt, om een merkbare invulling in je manier van leven. Wanneer je wordt gevoed door Jezus, door Christus, is dat nooit enkel en alleen voorbehouden aan jezelf, maar vraagt het om uitgedeeld te worden aan de wereld om je heen.

Innerlijk kompas

Maria en Marta zijn weergegeven in één persoon van lichtgroen glas, die zich aan de rechterkant vermengt met het rode kleed van Jezus als teken dat Maria haar hart helemaal durft te openen voor de liefde van Jezus. In de contemplatieve omgang mag je ervaren dat je verbonden bent met de liefde van God en dat niets je daarvan kan scheiden. Wanneer je dit eenmaal hebt ervaren, kan dit je een innerlijk kompas en het vertrouwen geven dat die liefde er gedurende je leven is, ook wanneer je dat niet zo direct ervaart. Op de icoon is dit zichtbaar in het rode glas dat aan de linkerkant de bestaansgrond is en tevens in de rode contouren van de mens. De mens mag rusten in de liefde van God.

De tien gekleurde contouren aan de linkerkant verwijzen naar Marta die handelend te werk gaat. Zij geeft actief uiting aan haar geloof dat is gebaseerd op de tien woorden (de Thora) die aangeven hoe je als mens de weg van God kunt gaan. Iedere contour wordt omgeven door kleine stukjes rood glas verwijzend naar Gods liefde.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken