Menu

Basis

Veerkracht

‘Kunst biedt troost, verbinding en inspiratie’ kopte de Volkskrant op 22 maart 2021 boven een artikel over een petitie om musea en presentatie-instellingen te openen. Ook in de context van online kerk-zijn biedt kunst troost, verbinding en inspiratie. Het gemeentekunstproject Veerkracht van de PKN Zeist-West is hier een mooi voorbeeld van.

Bijna vijftig gemeenteleden, jong en oud, ontvingen een paneeltje waarop zij het thema ‘veerkracht’ op hun eigen manier hebben verbeeld. In deze coronatijd gaf dit gezamenlijke project verbinding, ook al ging iedereen zelf aan de slag. Het resultaat is prachtig en geeft een enorme diversiteit weer van kleur, materiaal en interpretatie. Teksten, het leven zelf, materialen en liederen vormden inspiratiebronnen. Vooral de natuur werd vaak geassocieerd met veerkracht, troost en inspiratie: sneeuwklokjes die uit dode bladeren opkomen, bomen die meebuigen met de wind en weer terugveren en rupsen die vlinders worden.

Twee gemeenteleden PKN-Zeist in gesprekover het gemeentekunstproject Veerkracht
Twee gemeenteleden in gesprek over een selectie van de paneeltjes van het gemeentekunstproject Veerkracht van Zeist-West. De opnames van de gesprekken zijn te zien via het YouTube-kanaal van PKN Zeist-West. (Foto: PKN Zeist-West)

Alle paneeltjes werden tijdens de veertigdagentijd ‘tentoongesteld’. Na afloop van de diensten werd een filmpje vertoond van gesprekken over de paneeltjes door telkens twee gemeenteleden. Zij spraken over veerkracht in coronatijd, de kunstwerken die ze zagen en wat die met hen deden. De heren hiernaast herkenden de verbeelde veerkracht uit de natuur, zoals het herstelvermogen en de vernieuwing van de schepping. Zo stroomde de veerkracht van de makers naar de gesprekspartners en door naar de gemeenteleden. Omlijst door een speciaal gecomponeerd pianostuk als inleidingstune en afgesloten door een live improvisatie van het gesprek door de dienstdoende organist/pianist. Dit multidisciplinaire gemeentekunstproject bleek ook online verrassend verbindend, troostvol en inspirerend.

Jolien van der Velde-van Braak is kunsthistorica en theologe. Zij zoekt de verbinding van beeldende kunst met geloof, kerk en theologie.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken