Vergaderopening: Niemand overslaan – Handelingen 6:1b

Kerntekst
‘… omdat hun weduwen bij de dagelijkse verzorging verwaarloosd werden.’
Handelingen 6:1b
Schriftlezing
Handelingen 6:1-7
Uitleg
De geweldige toename van het aantal gemeenteleden brengt problemen met zich mee. Wat is het geval? Bij de dagelijkse verzorging met voedsel en/of geld, zijn er bepaalde weduwen die over het hoofd worden gezien. Er is dus sprake van discriminatie en dat mag binnen de christelijke gemeente niet voorkomen! Naast de joden die in Israël waren geboren en die het Aramees als moedertaal hadden, herbergde Jeruzalem tal van immigranten, joden en jodengenoten, afkomstig uit de omliggende Griekssprekende landen. Deze Griekssprekende joden vertrokken op latere leeftijd naar Jeruzalem om daar hun levensavond door te brengen. Onder hen waren veel weduwen.
Het is mogelijk het taalprobleem waardoor deze weduwen hun noden niet voldoende bekend konden maken. Hoe dan ook, zij worden vergeten! Klachten worden geuit tegen hen die wel voldoende ontvangen. Uiteindelijk zijn het de discipelen, die zich het lot van de weduwen aantrekken. Vanwege de groei van de gemeente kunnen zij alles zelf onvoldoende overzien en besluiten aan het onrecht een einde te maken. Het kan niet zo zijn, dat er binnen de gemeenschap mensen worden overgeslagen. Elk mens mag er zijn en heeft recht op alle aandacht en zorg! Er zijn diaconale werkers nodig, die zich speciaal met de verzorging bezig moeten gaan houden. Het is de gemeente zelf die hier zorg voor draagt. Uit de gemeenschap worden zeven personen naar voren gehaald, die over de gaven beschikken dit werk te kunnen doen. Ze staan goed bekend en hebben een onbesproken gedrag. Ook beschikken ze over wijsheid om er voor te zorgen, dat er inderdaad niemand tekort komt!
Overweging
Gelukkig is de tijd voorbij van hen die denken, dat het diakenambt een soort ‘tweederangs’ ambt zou zijn. We weten wel beter als we Handelingen 6 goed lezen. In onze tijd is het niet eenvoudig de armoede binnen en buiten de gemeente op te sporen en te helpen waar geen helper is. Vaak is er sprake van stille armoede. Je loopt er niet mee te koop. Voor diakenen is het dan van belang veel tijd en energie te stoppen in langdurige relaties. Er kan zo een vertrouwensband ontstaan, waardoor je meer van de ander aan de weet komt. Diakenen die alleen maar vergaderen komen armoede nooit op het spoor. Via de weg van het diaconaal huisbezoek krijg je al snel een beeld, hoe mensen wonen, leven en waar knelpunten zijn.
Een diaken hoeft niet alles te kunnen. Hij of zij kan ook een wegwijzer zijn naar instanties, die verantwoordelijk zijn voor sociale zekerheid van mensen. Een diaken of diaconie heeft wel de taak de overheid te wijzen op haar verantwoordelijkheid om het sociale (minima) beleid zo ruimhartig mogelijk uit te voeren. Het werk van de diaken neemt overigens niet de verantwoordelijkheid weg van elk gemeentelid, noden te signaleren en alert te zijn op situaties van zorg en tekort!
Gebed
Here, onze God.
Wij danken U voor diakenen.
Wilt U ze wijsheid en inzicht geven.
Wilt U hen bemoedigen en sterken.
Geef oren om te horen en ogen
om te zien. Opdat er niemand wordt
vergeten in de gemeente en daarbuiten.
Wij bidden U voor de ‘stille armoede’ onder
mensen. Dichtbij en ver weg. Ontfermt U zich
als een liefdevolle Vader over hen.
Wij bidden U voor de landelijke en
plaatselijke overheden. Geef hun wijsheid
besluiten te nemen, die gericht zijn
op eerlijkheid en rechtvaardigheid. Voor
al uw schepselen en heel uw schepping.
Here, ontferm U over ons allen.
In Jezus’ Naam.
Amen.
Ter bezinning
Reageer eens op de volgende stelling: ‘Armoede is een relatief begrip.’
Deze vergaderopening is eerder verschenen in ‘Er voor staan’, onder redactie van Aart Peters en Arie Romein. Bekijk alle vergaderopeningen.