Menu

Basis

Verkeerde nabijheid

Marijke is een energieke vijftiger, die graag iets voor mensen betekent. Omdat zij zo actief is krijgt ze niet vanzelf bezoek van de kerk. Johan is haar ouderling en hij heeft in deze coronatijd een skype-gesprek met haar omdat ze dat gevraagd heeft.

‘Ik val maar gelijk met de deur in huis, Johan. Ik kwam regelmatig op bezoek bij Jansje, je weet wel, die gescheiden jonge vrouw met twee kinderen, ik help haar een beetje met de financiën en ben een praatpaal. Nu doen we dat met skype.’

Jansje krijgt regelmatig bezoek van een andere ouderling, omdat ze pas gescheiden is. Deze ouderling kwam heel vaak bij haar. En Jansje vertelde dat hij ‘heel aardig’ voor haar is. Zelfs in deze corona-tijd komt hij gewoon bij haar op bezoek.

Marijke vertrouwt het niet. Zij vermoedt dat de ouderling, zelf getrouwd en drie kinderen de deur al uit, avances maakt en te dicht bij Jansje komt. Marijke heeft het Jansje ook gevraagd, maar Jansje zegt dat er geen grenzen worden overschreden.

Johan vraagt aan Marijke, waarom ze dan toch zo onzeker hierover is en met hem erover wil praten.

Als eerste noemt ze dat die ouderling wel heel veel contact heeft. Dat is niet in de haak. Als je mensen zo vaak bezoekt, kunnen ze ook afhankelijk van je worden, en als je dan niet meer die tijd hebt, dan moeten mensen daar weer aan wennen.

Johan is het met haar eens dat zo vaak contact hebben, digitaal of op bezoek, meestal niet wenselijk is. Maar Johan bespeurt meer. Marijke wilde het eerst niet vertellen, maar nu vertelt ze het toch maar. Deze ouderling heeft ook een tijdje heel veel aandacht aan haar gegeven, maar zij heeft het zelf afgehouden. ‘Ik ken voldoende mensen, ik ben niet eenzaam, je hoeft me niet zo vaak te bezoeken’, heeft ze gezegd. Het voelde ook onzuiver aan. En nu vermoedt ze dat Jansje verliefd op hem is geworden, door de aandacht die hij voor haar heeft.

En nu komt het eruit. Marijke vermoedt dat deze ouderling zijn functie als vertrouwenspersoon misbruikt. Misschien zijn er situaties geweest waar hij over de schreef is gegaan. En ook, Jansje ontkent het, maar toch….

Vraag:

-Hoe zou u als ouderling het gesprek met Marijke en haar vermoedens verder laten verlopen?

-Zou u verdere stappen zetten en het in bredere kring bespreken? En zo ja, hoe dan en met wie? ■

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken