Menu

None

Vijf lessen uit de Psalmen

Bij de Psalmen kunnen we herademen. David en de andere psalmdichters leren ons middenin de sores van het leven om ruimte te nemen. Vijf lessen van Bijbelse zangers die Mirjam van der Vegt voor ons uitlicht, naar aanleiding van haar nieuwste boek Herademen met de Psalmen dat tot 15 april 2015 verkrijgbaar is voor € 14,90 in plaats van € 17,90.
1. Het gaat niet om gelijk halen of krijgen, het gaat om ruimte ontvangen en geven.
David zat vaak in het nauw. In zijn leven werd hij continue bedreigd en belaagd. In de Psalmen roept hij vaak om Gods recht. Het bijzondere is dat hij niet zijn eigen recht in handen neemt, maar om Gods ruimte vraagt. Hij vraagt of de God van de ruimte zelf, lucht wil brengen in zijn situatie.
Antwoord mij als ik roep, God die mij recht doet. Geef mij ruimte als ik belaagd word, wees genadig, hoor mijn gebed. (Psalm 4:2)
2. Begin in alles met het verwachten van boven, in plaats van het eerst zelf te proberen.
Als mensen proberen we vaak eerst zelf dingen op te lossen of ideeën van de grond te krijgen. Pas als we vastlopen, roepen we naar boven. David richt zijn leven anders in. Hij begin elke morgen met roepen en (ver) wachten.
In de morgen, Heer, hoort u mijn stem. In de morgen wend ik mij tot u en wacht. (Psalm 5:4)
3. Een stil uur bij God is genoeg om je kwelgeesten op afstand te houden.
In ons leven worden wij omgeven door stemmen; de een vindt dit, de ander dat. We confronteren elkaar met onze meningen en gedachten en redeneren er zelf ook lustig op los. Wat moet je geloven en wie heeft het goede met je voor? In het stille uur met God is het zijn mening die telt. Als hij je confronteert, is dat altijd met liefde en niet om je als persoon neer te halen. Een stil uur met hem is een rustpunt met hekken er omheen. Je komt op adem.
In het uur dat ik u aanroep, wijken mijn vijanden. (Psalm 56:10a)
4. Wij zijn geroepen om het goede te zaaien, al is het in tranen.
Wie zaait, laat los. We vertrouwen een zaadje toe aan de aarde en geloven dat het zal ontkiemen op het moment dat de tijd daar rijp van is. Het is een daad van moed en overgave, want het duurt soms langer dan de mens – die alles wil plannen – verwacht. Toch is er elke keer weer de oproep om uit te strooien van het goede wat ons gegeven is. En David houd zich vast aan de volgende belofte:
Zij die in tranen zaaien, zullen oogsten met gejuich. (Psalm 126:5)
5. Leven is loven.
Wij beginnen vaak met loven als er iets gelukt is, of als we iets bereikt hebben. Bij God is loven het startpunt van het hele leven. De psalmdichters loven God in alle omstandigheden, alsof ze weten dat het leven hierom draait, zelfs van hieruit begint.
Jubel voor God
Juich voor hem
Zing een lied
Speel op de harp
(Psalm 81)
Laten zijn getrouwen juichen in triomf met lofzang voor God uit hun kelen.
(Psalm 149)
Alles wat adem heeft, love de Heer.
(Psalm 150)
N.a.v. Herademen met de Psalmen
Herademen met de Psalmen – stiltetour
In het haar nieuwste boek Herademen met de Psalmen – 40 stiltemeditaties diept Mirjam van der Vegt veertig psalmen uit. Dit boek is zojuist verschenen, zodat je er tijdens de veertigdagentijd mee aan de slag kunt. In de veertigdagentijd trekken Mirjam van der Vegt en Ronald Koops het land in met de vernieuwde Stiltetour Herademen met de Psalmen. Een verstillende muzikale reis in woord en klank, op weg naar troost.
De stiltetour doet aan in:
Tourdata Stiltetour voorjaar 2015:
7 maart:               Zoetermeer, De Lichtzijde
20 maart:            Doorn, Het Brandpunt
27 maart:            Zwolle, Koningskerk
28 maart:            Gorinchem, De Zuil
2 april:                  Amersfoort, De Schaapskooi
Voor meer informatie en bestellen van kaarten: www.stiltetour.nl of www.truetickets.nl/stiltetour
 

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden