Menu

None

Vijfde meedenkblog van dr. G. van den Brink en dr. C. van der Kooi

Gijsbert van den BrinkIn ons boek willen we onder andere over het voetlicht brengen, dat het bij dogmatiek niet gaat om een heleboel abstracte theorie, maar dat dogmatiek met duizend draden vastzit aan waar we in het leven van elke dag tegenaan lopen. Sporen van dogmatische vragen en thema’s vinden we dan ook teurg in allerlei cultuuruitingen – zowel in de zogeheten hogere als in de zogeheten lagere cultuur. Gaandeweg het schrijfproces zijn we ons dit meer gaan realiseren, en ons er ook meer van bewust geworden dat het belangrijk is om dit soort verbanden bloot te leggen en te laten ontdekken.
Vandaar dat we steeds vaker verwijzingen hiernaar zijn gaan opnemen, met name in de stukjes met twee of drie doe-opdrachten “Om erin te komen” die we aan elk hoofdstuk laten voorafgaan. In die stukjes vragen we studenten om dingen uit te zoeken via internet, een associatie-oefening te doen, een gesprek aan te gaan met iemand van een ander (of geen) geloof, maar ook verbanden te leggen met populaire songteksten, literaire werken of een bepaalde film (studenten zijn net als vele anderen zeer visueel ingesteld dezer dagen!). Zo vragen we hoe het geloof in Gods voorzienigheid een rol speelt in de indrukwekkende film Des hommes et des dieux (2010). Bij het hoofdstuk over de zonde komt de volgende opdracht te staan: ‘Lees in een groep een roman als Disgrace (In ongenade) van J.M. Coetzee of Dostojewski’s Schuld en Boete, of bekijk de film Le gamin au vélo (The Kid with the Bike, 2011). Hoe verschijnt hier zonde? Wordt er een uitweg geboden?’ En in de prolegomena vragen we de lezers om te reageren op enkele regels van de Drentse zanger Daniël Lohues: ‘As ik God was leut ik zeker / mijzölf af en toe ’s zien / Ik vin dat wij as mensheid / wel wat duudlijkheid verdienen’
Op deze manier willen we studenten helpen om niet alleen kennisinhouden tot zich te nemen en inzichten te verwerven, maar ook verbanden te leggen (ofwel, in het onvermijdelijke onderwijsjargon waarmee we te maken hebben: hen te trainen in het ontwikkelen van hermeneutische competenties). Deze creatieve vaardigheid om verbanden te leggen heeft een theoloog heel hard nodig, bijvoorbeeld bij het maken van preken, maar ook in tal van andere werkzaamheden.
Omdat we hier pas in een wat later stadium mee begonnen zijn, zijn we voor sommige hoofdstukken nog op zoek naar voorbeelden van cultuuruitingen die iets duidelijk maken over een bepaalde locus, vooral: die belangrijke vragen die erin spelen goed laten voelen. Wie kan ons hierbij helpen? Concreet: wie weet er een goed voorbeeld van een (al dan niet seculiere) cultuuruiting die iets duidelijk maakt van wat er op het spel staat in de dogmatiek c.q. de geloofsleer als geheel (hoofdstuk 1), in de eigenschappenleer (hfdst.4), in de openbaringsleer (hfdst.5), en in de theologie inzake Israël (hfdst.9)?
Wie met een voorbeeld komt dat we zo sprekend vinden dat we het graag willen opnemen, kan natuurlijk (mits hij of zij zich niet anoniem door deze blog beweegt) een persoonlijk bedankje van onze kant in het Woord vooraf tegemoet zien.
Dr. Gijsbert van den Brink
Dr. Kees van der Kooi
Noot van de uitgever
U kunt hieronder een reactie achterlaten. We stellen constructieve reacties zeer op prijs. Onder de inzenders verloten we twee exemplaren van de Christelijke dogmatiek – een inleiding. De komende weken zullen beide auteurs regelmatig een ‘meedenkblog’ plaatsen op Theoblogie naar aanleiding van hun nieuwe uitgave.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden