Menu

Premium

Wie haalt het meeste op?

Hebreeuwse tekst die wordt uitvergroot met een loep

Bij Lucas 18,9-14

Saartje en Emmy gingen collecteren voor het jeugdwerk. Als je genoeg ophaalde, was de helft voor je eigen club en de rest voor andere kinderen. Ze gingen bij de supermarkt staan, maar de meeste mensen liepen door met hun volle boodschappentassen. Er was daar ook een man met de daklozenkrant. ‘Ik vind hem een vieze man,’ zei Saartje. ‘Zie je dat haar, dat moet hij eens wassen!’ ‘Hij haalt meer op dan wij,’ merkte Emmy op. ‘Ja, kunst!’ riep Saartje. ‘Hij bedelt voor zichzelf, hij moet ervan leven.’ Emmy vond de man een beetje zielig; ze wilde hem wel wat geven, maar al haar geld zat in hun eigen bus.

Het was geen succes. Ze gingen stoppen. ‘We hebben haast niks,’ zei Emmy, ‘zo durf ik de bus niet in te leveren.’ ‘Ik vraag papa wel, die geeft wel een paar tientjes,’ bedacht Saartje. En zo gebeurde het.

Er waren niet veel kinderen die hadden meegedaan. ‘We zijn trots op jullie,’ zei de juffrouw toen het geld geteld was. ‘Jullie hadden het meeste, Saartje en Emmy. Hartelijk bedankt, geweldig gedaan!’ Saartje stond te stralen. Maar Emmy schaamde zich een beetje. Geen kunst, dacht ze, als je een rijke vader hebt.

Toen ze weer zakgeld had gekregen, ging Emmy naar de winkel en kocht een daklozenkrant. ‘Fijne dag nog,’ zei de man.

Tip

Veel kindernevendiensten hebben een eigen goed doel waarvoor ze geld geven. Soms mogen kinderen helpen met collecteren in de kerk. Waarom niet een keer bedankkaartjes maken? Dan kun je ook wat uitdelen.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken