Willem Jan Otten over het boek Jezus van Shusaku Endo
Shusaku Endo (1923-1996) wordt gezien als een van de grootste Japanse schrijvers van na de Tweede Wereldoorlog. Hij was een ziekelijk kind en dat was de reden waarom hij WOII niet onder de wapenen hoefde. In plaats daarvan moest hij in de wapenfabrieken werken. Hij overleefde de oorlog en paradoxaal genoeg leverde hem dat een stevig schuldgevoel op.
Willem Jan Otten, die Endo ‘even hoog heeft zitten als Dante en Dostojevski’ (Trouw) schrijft in de inleiding van Jezus. Het verhaal van een leven over de hoofdpersonen in de romans van Endo die ‘zich niet los kunnen scheuren van de gedachte dat zij in de grond van de zaak een verrader zijn. Niet zozeer van Japan, of van de keizer, maar van de lichting waarin ze geboren waren.’ Als prijs voor zijn overleven stelde Endo zich voortdurend de vraag: ‘zou ik de moed gehad hebben om zoals veel van mijn klasgenoten, mijn broeders welbeschouwd, met open ogen de verschrikkingen en zelfs de dood aan te gaan?’
“Het meest overtuigende Jezusverhaal sinds de Mattheüs Passion” – Willem Jan Otten
Otten in het vervolg van zijn inleiding: ‘In Jezus. Het verhaal van een leven concentreert Endo zich op hoe fundamenteel verkeerd Jezus werd begrepen door zijn volgelingen. En in feite demonstreert hij hoe onverkort moeilijk het is gebleven om Jezus te begrijpen – schandalig moeilijk, zou je haast zeggen.’
Twee laatste citaten uit de prachtige inleiding van Willem Jan Otten: ‘Misschien is Jezus’ ongebroken trouw het eigenlijke wonder – fundamenteel onverklaarbaar, en daarom ‘goddelijk’ te noemen. Want dat is wat de evangelisten, op wier Jezuslevens ook Endo zich heeft te verlaten, alle vier vertellen: de mensen hebben Jezus laten schieten, maar Jezus, tot en met zijn grondeloze onttakeling en ‘Waarom hebt U mij verlaten’, niet hen.
En: ‘Zelfs het in de twintigste eeuw zo aangevochten dogma van het offer – van de ‘zonden der wereld die door Christus worden weggedragen’ – komt in dit boek in nieuw (of moet ik zeggen: in zijn oorspronkelijk) licht te staan.
Jezus: Het verhaal van een leven
Na de romans ‘Stilte’ en ‘De samoerai’ verschijnt van de Japanse schrijver Shusaku Endo de eerste Nederlandse vertaling van zijn studie over Jezus: ‘Jezus, het verhaal van een leven’. Gebaseerd op een nauwkeurige lezing van de vier evangeliën en met de sensibiliteit van de romanschrijver vertelt Endo het leven van Jezus, vanaf het moment dat hij vanuit Nazareth op weg gaat naar zijn leermeester Johannes de Doper tot de laatste woorden die hij roept aan het kruis.