Menu

None

Alle boeken van Bram van de Beek, de bekende theoloog

Vergrootglas op de Bijbel
(Beeld: Sammis Reachers via Pixabay)

Bram van de Beek (1946) is een invloedrijke Nederlandse theoloog, bekend om zijn diepgravende en soms confronterende benadering van geloofsvraagstukken. Na zijn predikantschap in diverse gemeenten, werd hij hoogleraar dogmatiek aan de Universiteit Leiden en later hoogleraar symboliek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn werk kenmerkt zich door een sterke nadruk op de kruischristologie en een herwaardering van de vroege kerkelijke traditie.

Van de Beek verwierf bekendheid met zijn boek Waarom? Over lijden, schuld en God (1984), waarin hij de problematiek van het lijden in relatie tot God onderzoekt. Een ander belangrijk werk is Spreken over God, waarin hij de christologie centraal stelt en de betekenis van Christus’ lijden voor de hedendaagse theologie belicht.

In 2022 ontving Van de Beek de Theologie Oeuvreprijs voor zijn omvangrijke bijdrage aan de Nederlandse theologie. Zijn werk blijft relevant voor theologen, predikanten en geïnteresseerden in diepgaande geloofsvragen.

Bekijk hieronder het overzicht van alle leverbare boeken van Bram van de Beek.


Bevrijding

Het boek Bevrijding is een kleine wereldgeschiedenis waarin Bram van de Beek laat zien waarachter hoop schuilt. De wereld is geen leuke plek om te wonen. De geschiedenis wordt bepaald door winnaars – die over lijken zijn gegaan. De rest van de natuur is niet beter: the survival of the fittest. Ook de kerk heeft meegespeeld in het spel van de macht. De Bijbel is een spiegel van de gewone mensengeschiedenis. Hij staat bol van ellende, maar het licht breekt door. Het is afgelopen met het kwaad en God begint opnieuw. Emeritus hoogleraar en predikant Van de Beek biedt een nieuwe kijk op de wereldgeschiedenis in het licht van de Bijbel.


Altijd dat kruis

Altijd dat kruis van dr. A. van de Beek is een verantwoording van zijn stellingname dat de christelijke theologie draait om Christus en dat Hij is in deze wereld het meest zichtbaar aan het kruis. Daar, aan het kruis, leren wij God kennen. Van de Beek wordt niet moe om dit steeds weer aan de orde te stellen. Zijn lezers worden er soms wel moe van: altijd maar weer dat kruis. In dit boek legt Van de Beek uit dat zijn benadering juist pastoraal en missionair essentieel is. Een optimistisch verhaal stuurt juist de mensen die het hardste het evangelie nodig hebben met een kluitje in het riet. God is liefde, maar niet lief. Gelukkig maar dat Hij niet alles pikt


Spreken over God

Dit boek is een verkorte weergave van de zesdelige serie ‘Spreken over God’. Het denken over Christus als de openbaring van Gods wezen bepaalt alle thema’s van de theologie. Jezus heeft zijn plaats in de geschiedenis van Israël en zijn komst is de vervulling van alle beloften aan dat volk. God de Vader is allereerst zijn Vader en de schepping is door Hem gemaakt en draagt zijn merktekenen. Spreken over God is bedoeld voor studenten theologie en voor iedereen die in theologie geïnteresseerd is.


Lichaam en Geest van Christus

De kerk is de plek waar God op aarde is. De gemeenschap van de gelovigen is het lichaam van Christus in Wie we God kennen, en daar woont zijn Geest. Tegen de tendens in de hedendaagse theologie in wordt de goddelijke Geest in dit boek strikt verbonden met de kerk. Daardoor krijgen de klassieke kenmerken van de kerk hun volle gewicht: de kerk is één, heilig, katholiek en apostolisch. Daarvoor behoort zij dan ook te staan en haar samenkomen in de viering moet dat tot uitdrukking brengen. We geloven in de kerk: onze ziel en zaligheid hangt ervan af.


Ego

In Ego onderzoekt theoloog Bram van de Beek het moderne en het bijbelse denken over het individu. De individuele mens staat in onze tijd namelijk steeds centraler en dat is geen goed nieuws. In dit boek neemt de auteur ons mee op een reis door de geschiedenis en plaatst hij het ‘ik denk dus ik ben’ van Descartes tegenover het bijbelse ‘Ik ben’. De manier waarop wij over onszelf nadenken is volgens hem cruciaal voor de manier waarop wij aankijken tegen wetenschap, godsdienst en klimaat. Bram van de Beek neemt de stelling in dat de ander belangrijker is dan het ik. Daar zal niet alleen de mensheid, maar ook de natuur wel bij varen.


Thuis

In Thuis gaat theoloog Bram van de Beek in op de betekenis van de kerk. Hij geeft antwoord op de meest prangende vragen die in een gemeente kunnen spelen. Wat is ook alweer de betekenis van de doop? En van het avondmaal? Waarom toch elke keer weer die preek? Bram van de Beek gaat ook in op praktische vragen. Hoe ga je om met kerkverlaters? Hoe geef je het jeugdwerk vorm? Het is een toegankelijk boek in gewone taal om je kennis op te frissen; en om het er even bij te pakken, als er vragen komen.


Wij geloven

Wij geloven van Bram van de Beek en Herwi Rikhof is een inspirerend theologisch boek over de hoofdlijnen van het christelijk geloof. De belijdenis van Nicea/Constantinopel is de meest klassieke samenvatting van het christelijk geloof. Het is ook de belijdenis die door vrijwel alle kerken in het Oosten en het Westen wordt erkend. Bram van de Beek en Herwi Rikhof leggen deze belijdenis uit vanuit hun eigen traditie, respectievelijk de protestantse en de rooms-katholieke. Ze vinden vooral veel wat hen bindt, waarbij de verschillen alleen nuances zijn. Een inspirerend en uitdagend boek, waaruit de diepe overtuiging spreekt dat de kerk één is.


Hasselelponi

Hasselelponi? Nooit van gehoord. Theoloog Bram van de Beek haalt haar en andere bijbelse onbekenden uit de vergetelheid op in deze bundel prachtige meditaties. Er zijn teksten in de Bijbel die vrijwel nooit worden gelezen. Er zijn verzen die worden genegeerd omdat ze lastig zijn, er zijn hoofdstukken die ineens een rare wending hebben en er zijn verbindingen die je zomaar over het hoofd ziet. En de Bijbel kent mensen aan wie niemand aandacht schenkt, zoals Hasselelponi. In deze bundel haalt dr. A. van de Beek dergelijke teksten en passages naar voren in een reeks meditaties. Ze roepen op tot verder denken, associëren en peinzen over de verrassingen die God ons geeft.


God lééft

Theoloog Bram van de Beek belicht in God lééft de allermoeilijkst te begrijpen teksten uit de Bijbel. De gedachte hierbij is dat God niet past in ons systeem en zijn mensen evenmin. Hij lééft en zijn mensen leven met Hem. Leven is dynamiek. Leven met elkaar is reactie en leven is spanning. Soms wordt die tot ondraaglijke hoogte opgevoerd. Wat moeten we met het verhaal van Ananias en Saffira? Is Gods relatie met Israël een slecht huwelijk? Waarom wordt de onrechtvaardige rentmeester geprezen? Als de wereld waarin we leven Gods wereld is, wie heeft dan het script van dat verhaal geschreven? Het is het script voor de viering van de bevrijding. Aan de bevrijding gingen veel bloed, zweet en tranen vooraf.


Geloven op goede gronden 3 – 12 artikelen over de Heilige Geest

Vanuit de goede gronden van de Schrift en de geloofstraditie beantwoorden twaalf auteurs (afkomstig uit het brede confessionele midden van de Protestantse Kerk in Nederland) actuele vragen over de Heilige Geest, de kerk en de toekomst. Wat moet ik mij bij de Heilige Geest voorstellen? Zonder de kerk geen geloof? Is de kerk wel een gemeenschap van heiligen? Zonder eeuwig leven geen leven? Dit derde deel is het slot van de serie `Geloven op goede gronden. Samen met de eerdere delen over God en over Jezus wil de stichting Schrift en Belijden de actualiteit van de Apostolische Geloofsbelijdenis de bekendste geloofsbelijdenis in het westerse christendom opnieuw onder de aandacht brengen.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken