Menu

None

Alle boeken van Emanuel Rutten: een gids door zijn filosofisch oeuvre

Filosoof
(Beeld: Michal Renčo via Pixabay)

Emanuel Rutten is een invloedrijke Nederlandse filosoof, bekend om zijn heldere stijl en zijn vermogen om diepzinnige thema’s toegankelijk te maken voor een breed publiek. Hij doceert aan de Vrije Universiteit Amsterdam en heeft zich gespecialiseerd in wijsgerige theologie, kenleer en metafysica. In zijn boeken combineert hij klassieke wijsheid met actuele vragen over geloof, kennis en zingeving.

Emanuel Rutten ontwikkelde onder meer een vernieuwend godsbewijs – het zogenaamde ‘modaal-epistemische Godsargument’ – dat veel aandacht kreeg binnen de internationale filosofie. Zijn werk is relevant voor iedereen die nadenkt over wat waarheid is, of er een God bestaat, en hoe we in een complexe wereld zinvol kunnen leven.

In dit artikel bieden we een overzicht van alle boeken van Emanuel Rutten. Of je nu een theoloog, student, of gewoon nieuwsgierig lezer bent, de boeken van Rutten nodigen uit tot nadenken en inspireren tot een dieper begrip van mens en werkelijkheid. Ontdek hieronder welke titels je zeker niet mag missen.


Datgene waarboven niets groters gedacht kan worden

In Datgene waarboven niets groters gedacht kan worden presenteert filosoof Emanuel Rutten acht nieuwe argumenten voor het bestaan van God. Bestaat er iets waarboven niets groters gedacht kan worden? Iets subliems dat de oorsprong van de wereld is? Op verrassende en creatieve wijze combineert Rutten inzichten uit de metafysica, kennisleer, taalfilosofie en esthetiek om te komen tot zijn nieuwe argumenten voor het bestaan van een geestelijke grond van de werkelijkheid. Deze argumenten gaan dan ook verder dan de traditionele, bekende argumenten en bieden zo een originele kijk op de eeuwenoude vraag naar het bestaan van God.


Slaaf van niets en niemand

In ‘Slaaf van niets en niemand’ neemt filosoof Emanuel Rutten je mee op een fascinerende reis door het leven en het gedachtegoed van Gorgias, een volgens Rutten zwaar onderschatte denker uit de klassieke oudheid. Gorgias werd door Plato weggezet als een kwaadaardige verleider en bedrieger. Dit boek laat zien dat Plato’s veroordeling neerkomt op niets minder dan karaktermoord. Rutten onthult Gorgias als natuurfilosoof, als bevrijder van taal en denken, en als grondlegger van de woordkunst. Gorgias wordt in zijn rechtmatige positie hersteld als een van de grootste denkers uit de geschiedenis van het westerse denken. Een must-read voor iedereen met belangstelling voor filosofie, taal en literatuur.


Contra Kant

Ruim tweehonderd jaar geleden ontwikkelde de filosoof Kant een kennisleer op grond waarvan kennis over het transcendente onmogelijk is. Wij zouden alleen iets kunnen weten over wat in de zintuiglijke aanschouwing gegeven is. Sindsdien leven we welhaast in een post-Kantiaanse wereld. Kants kennisleer legde mede de basis voor het algemeen geaccepteerd raken van een positivistisch wereldbeeld. Filosoof Emanuel Rutten laat in dit boek zien dat Kant ernaast zat. Het betreft een van de vroegere teksten van de Amsterdamse filosoof. Volgens Rutten blijft Kant onterecht vasthouden aan het empiristische idee dat de mens niets kan weten over datgene wat niet in de zintuiglijke ervaring gegeven is.


En dus bestaat God

Is het onlogisch, onredelijk of achterhaald om in God te geloven? Veel mensen denken van wel en willen het ook anderen doen geloven. Er zouden geen goede argumenten zijn voor het bestaan van God zijn en de oude argumenten die er waren, zijn allang door filosofen onderuit gehaald Dit boek maakt duidelijk dat dit beeld inmiddels achterhaald is. Vanaf de jaren zestig van de twintigste eeuw is er in de filosofie juist weer hard nagedacht over de klassieke godsargumenten en er is weer een levendige discussie over. De argumenten zijn sterk verbeterd, zodat ze niet meer vatbaar zijn voor de eerdere bezwaren. Bovendien zijn er nieuwe argumenten bijgekomen!

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken