< Terug

Brandsma – van held tot heilige

cover van 'van held tot heilige' geschreven door Brandsma.

Dat Titus Brandsma niet in de beslotenheid van het karmelietenklooster bleef, en zijn vleugels tot ver buiten de Karmelietenorde uitsloeg, toont deze bundel. Brandsma was een veelzijdig persoon. Hij was een van de eerste hoogleraren aan de katholieke Universiteit Nijmegen en begaf zich op het terrein van de geschiedenis van de wijsbegeerte, theologie en de Nederlandse mystiek.

Dit prachtige boek is uitgekomen in verband met zijn heiligverklaring (15 mei 2022). Hieraan hebben verschillende hoogleraren en docenten van het Titus Brandsma Instituut en de Radboud Universiteit meegewerkt. Zij laten zien hoe Titus bewoog op velerlei terreinen.

Peter Nissen beschrijft zijn betrokkenheid in de oecumenische beweging van zijn tijd. Jan Brabers gaat in op zijn functie van rector en hoogleraar. Inigo Bocken schrijft over Titus als intellectueel en Elisabeth Hense over zijn mystiek. Ria van den Brandt vertelt over zijn verzet tegen de jodenvervolging en Marc de Kesel over zijn heiligheid. Christoph Lüthy heeft de introductie geschreven.

Dit boek is prachtig geïllustreerd en dat is op zich al de moeite waard om het aan te schaffen. Van harte aanbevolen.

Kitty Bouwman is hoofdredacteur van Herademing. Ze is onderzoeker en docent spiritualiteitstudies, gelieerd aan het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen. Ze heeft een praktijk voor geestelijke begeleiding en werkt als geestelijk verzorger in de Hartekamp Groep.


Christoph Lüthy, Frans Wijsen en Marc de Kesel (red.), Titus Brandsma, van held tot heilige. Baarn: Adveniat, 2022. 184 pp. €19,95. ISBN 9789464027549.


< Terug