Het leven vervat in Schuberts Pianotrio nr. 2, opus 100
Margot C. Berends beschrijft hoe het tweede pianotrio van Franz Schubert (1797-1828) door elkaar buitelende emoties laat klinken. Kan een mens dit aan? Ja, maar niet te lang.
Margot C. Berends beschrijft hoe het tweede pianotrio van Franz Schubert (1797-1828) door elkaar buitelende emoties laat klinken. Kan een mens dit aan? Ja, maar niet te lang.
Marleen Blootens was gemeentepredikant maar besloot in 2021 buiten de kerk te gaan werken. Ze is nu geestelijk verzorger in het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Margot Berends vroeg haar welke betekenis ‘roeping’ nu voor haar heeft. En wat leert ze over dit begrip van de mensen die ze daar ziet?
Een uur en twintig minuten praat de Duitse socioloog Hartmut Rosa zonder merkbare adempauzes over resonantie in het algemeen en in de kerk. Daarna beantwoordt hij in hetzelfde tempo nog eens een half uur lang vragen uit het publiek. Margot Berends geeft een samenvatting in de vorm van een betoog.
Op verschillende manieren zijn kerken aanwezig in het red light district of in het leven van vrouwen die dat willen verlaten. In het Rachamhuis te Den Haag – een puur particulier initiatief – bieden Marieke en Hans ruimte aan zes vrouwen die uit de prostitutie komen. Margot Berends bracht het een bezoek.
Hoe breng je bijbelteksten dichter bij de ervaringen van – bijvoorbeeld – rasechte Hagenezen? Margot Berends pakte niet alleen de taal aan maar ook tijd en plaats.
Mystici en filosofen zeggen hetzelfde als ze God onder woorden proberen te brengen. De mysticus zal in eerste instantie zwijgen. Daarna zoekt hij of zij naar woorden, maar alleen beeldtaal benadert God. Filosofen komen tot dezelfde conclusie: voor het wezenlijke schieten woorden tekort. Ze komen uiteindelijk uit bij een stille taal. Apofatische of negatieve theologie gaat ook hier vanuit: de oneindige God is niet in eindige taal te vatten.
Het eerste boekje van F. de Clerq Zubli (De blijde stilte) is een juweeltje. Het lijkt erop dat ze op latere leeftijd haar bescheidenheid verloren is.
Noud Fortuin werd geboren in het lichaam van een meisje, maar kwam erachter dat hij eigenlijk een jongen is. Tijdens zijn transitie speelden kerk en geloof een belangrijke rol. Inmiddels zet hij zich in om een plek te creëren voor lhbtqi’ers die in minder tolerante kerkelijke omstandigheden verkeren.
Het leven van Wim Reedijk (predikant en oud-redacteur van Herademing) veranderde van de ene op de andere dag, toen hij een fietsongeluk kreeg. Er zijn veel dingen die hij niet meer kan. Toch ervaart hij dat uiteindelijk de winst groter is dan het verlies.