Menu

Basis

Blok – De sprong in de tussenruimte

een innerlijke pelgrimage

Cover van De sprong in de tussenruimte, een innerlijke pelgrimage. Geschreven door Paul Blok.

De schrijver neemt ons mee op zijn zoektocht door het leven met een paar getekende lijnen die telkens terugkeren in dit boek: een neerdalende lijn en een opgaande lijn met daartussen een lege ruimte. Dat is die tussenruimte waar de titel van het boek naar verwijst.

Overal bespeurt hij die lijnen en die tussenruimte. Inademen, rust, uitademen. Het oude tijdperk, het nu en de nieuwe tijd. Geboorte, leven en dood. Daarbij maakt hij gebruik van allerlei bronnen; van christendom tot sjamanisme, van boeddhisme tot natuurreligies en esoterie.

Dat is deels inspirerend, deels ook vervreemdend. Bijvoorbeeld: zijn wij, zoals hij zegt, sterrenstof? Het verzoek aan vrouwen begrip te hebben voor zijn gebruik van ‘hij’ is me te eenduidig: ervaringen van vrouwen zijn anders dan die van mannen. Zo zijn bij de honderd Licht-citaten (stap 9) slechts enkele vrouwennamen te vinden. De toelichting bij de hoofdstukken, die hij stappen noemt, aan het begin werkt goed.

Ik vermoed dat zijn brede aanpak, in deze tijd waarin velen hun licht opsteken bij allerlei bronnen, wel kan aanspreken.

Neely Kok is emeritus predikant, contextueel pastor, begeleider van meditatiegroepen en kloosterweekenden en redacteur van Herademing.


Paul Blok, De sprong in de tussenruimte, een innerlijke pelgrimage. Kampen: Van Warven, 2021. 150 pp. €19,95. ISBN 9789493175365.


Neely Kok

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden