Boekentips voor in de veertigdagentijd

De veertigdagentijd is een periode van bezinning, vasten en spiritualiteit, waarin veel mensen bewust stilstaan bij hun innerlijke groei en geloofsbeleving. Het is een tijd van inkeer, voorbereiding en verdieping, waarin boeken een waardevolle bron van inspiratie kunnen zijn. In deze lijst van negen boeken vind je werken die je helpen om stil te staan bij de essentie van vasten, de kracht van bezinning en de spirituele reis die deze periode met zich meebrengt. Of je nu op zoek bent naar theologische inzichten, praktische begeleiding of meditatieve teksten, deze boeken bieden houvast en inspiratie voor een betekenisvolle veertigdagentijd.
1. Aan tafel met Jezus
‘Aan tafel met Jezus’ onder redactie van René de Reuver met bijdragen van Arnold Huijgen, Niels de Jong, Trinette Verhoeven, Engele Wijnsma, Carmen Melisant, Dirk-Jan Bierenbroodspot en Riegonda van Welie is een bezinningsboek over bijzondere ontmoetingen met Jezus. Tijdens zijn leven op aarde had Jezus vele ontmoetingen. Juist in deze ontmoetingen leren we wie Jezus is en wat zijn boodschap is. In dit boek worden zeven ontmoetingen met Jezus beschreven. Het is geschikt voor persoonlijke lezing, voor bespreking in een groep, of om te lezen in vieringen of vergaderingen.
2. Veertigvragentijd
Op zoek naar inspiratie om je geloof te verdiepen in de veertigdagentijd? Veertigvragentijd is een aantrekkelijk boekje dat je gidst op weg naar Pasen. Het biedt een dagelijkse overdenking n.a.v. Lucas 9 t/m 23, voorzien van prikkelende reflectievragen. Om in je eentje of samen te overdenken.
Veertigvragentijd is samengesteld door de bekende publicist en spreker Willem J. Ouweneel en spreker/coach Paulien Vervoorn.
3. Omdat God ernaar verlangt mens te zijn
Omdat God ernaar verlangt mens te zijn van Tomáš Halík is een prachtig geschenkboek met overwegingen voor Kerst en Pasen en oude meesterwerken. De mens streeft naar vrijheid en macht en wil in het middelpunt van de belangstelling staan. In dit geschenkboek laat Tomáš Halík zien hoe God door zijn verlangen mens te worden, juist zwakte en kwetsbaarheid verheft tot ware kracht. Het mysterie van de incarnatie wordt ook tastbaar in de schilderijen van oude meesters, die aanzetten tot meditatie.
4. Het probleem van het lijden
In ‘Het probleem van het lijden’ stelt C.S. Lewis de vraag: ‘Als God goed en almachtig is, waarom staat Hij dan toe dat mensen moeten lijden?’ In dit boek, dat leest als een spirituele pelgrimage, geeft hij een helder en tegelijk vertroostend uitzicht over de grens van pijn en verdriet. Er is geen schrijver die zo helder kan uitleggen wat het betekent om christen te zijn als C.S. Lewis. Hij blijft niet steken in een abstracte theologische uiteenzetting, maar maakt het Bijbelse verhaal op een persoonlijke manier tot een prachtig geschenk.
5. Altijd dat kruis
Altijd dat kruis van dr. A. van de Beek is een verantwoording van zijn stellingname dat de christelijke theologie draait om Christus en dat Hij is in deze wereld het meest zichtbaar aan het kruis. Daar, aan het kruis, leren wij God kennen. Van de Beek wordt niet moe om dit steeds weer aan de orde te stellen. Zijn lezers worden er soms wel moe van: altijd maar weer dat kruis. In dit boek legt Van de Beek uit dat zijn benadering juist pastoraal en missionair essentieel is. Een optimistisch verhaal stuurt juist de mensen die het hardste het evangelie nodig hebben met een kluitje in het riet. God is liefde, maar niet lief. Gelukkig maar dat Hij niet alles pikt.
6. Borgtocht
Gedurende de lijdensweken in het kerkelijk jaar richt de aandacht zich op het lijden van Christus. In deze bundel biedt ds. Vreugdenhil voor elke dag een overdenking. Vanaf de prediking van Johannes de Doper in de eerste week tot aan de dood van Christus wordt het lijden van de Heere Jezus beschreven. Ds. Vreugdenhil wijst op de toegang tot God die door het lijden en sterven van Christus voor zondaren is geopend.
Een groot deel van de meditaties in dit boek verschenen eerder als onderdeel van de bundel De prediking van de verzoening.
7. Genadetijd
De veertig dagen voor Pasen zijn een unieke periode in het kerkelijk jaar. Het is genadetijd, een oud woord in een nieuw jasje. Tijd waarvan je dacht dat je die niet zou hebben. Anders gezegd: tijd om eens stil te staan bij wat genade is en hoe het te maken heeft met ons leven. Dat doe je met Genadetijd van Iwan en Leantine Dekker. Genadetijd is een tekst met een korte gedachte helpt je om iedere dag even op adem te komen. Daarnaast biedt Genadetijd een lied, een prikkelende vraag of uitdagende opdracht om aan de slag te gaan.
8. Een tijd voor alles
In het inspiratieboek Een tijd voor alles nodigt Laurien Blom je uit om met haar mee te reizen door Prediker 3 en te ervaren hoe God in alle seizoenen van je leven aanwezig is. Een verzameling gebeden, gedichten, gedachten en zegeningen die je helpen sprankjes van hoop, vreugde en kracht te vinden in de mooie en moeilijke momenten van het leven.
9. Herademen met de Psalmen
Dit boek neemt de lezer mee op een verstillende tocht langs de Psalmen. Laat je inspireren en troosten door deze eeuwenoude liederen in de vorm van veertig stiltemeditaties volgens methodes uit de kloostertraditie. Ga met David en andere Bijbelse dichters op pelgrimage door dor en droog land richting bloeiende oases. Bij elke meditatie zijn reflectievragen en groepsopdrachten opgenomen. Daarom is deze uitgave uitermate geschikt om individueel of in een groep gedurende de veertigdagentijd of tijdens een kringjaar te bespreken.