Menu

None

Christen zijn en hooggevoeligheid – interview met Mirjam Bogerd

Er is in de laatste jaren veel over hooggevoeligheid geschreven. Hooggevoeligheid wordt ook wel hoogsensitief of HSP genoemd. Maar hoe is het om christen én hooggevoelig te zijn? Mirjam Bogerd schreef het boek Hooggevoelig, wat nu?, waarin ze zowel haar persoonlijke ervaringen als handvatten deelt. Voor theologie.nl vroegen we haar een paar vragen over hoe het is om christen én hooggevoelig te zijn. Ook vertelt ze meer over het proces achter dit boek. We willen Mirjam hartelijk danken voor het meewerken aan dit interview!

Omslag Hooggevoelig, wat nu, geschreven door Mirjam Bogerd.

Hoe beïnvloedt hooggevoeligheid mijn geloofsleven? 

Mirjam: “Hmm… even denken. Ik ben natuurlijk gewoon ik, en neem mijn hele zelf mee in mijn relatie met God. Maar als ik er even over door denk, dan maakt mijn hooggevoeligheid dat ik de Bijbel heel persoonlijk lees. Het is voor mij de normaalste zaak dat ik van alles voel bij wat er in de Bijbel staat en dat ik diepe geloofsvragen heb. Ik weet bijvoorbeeld nog goed dat ik op mijn 18de een jaar naar Nieuw-Zeeland ging (jawel, ook hsp kunnen avontuurlijk zijn!) en daar met allerlei nieuwe mensen en nieuwe ideeën in aanraking kwam.

Ik heb toen intensief mail-contact gehad met de dominee van onze gemeente over al mijn vragen, gevoelens en gedachten. Dat is voor mij heel belangrijk geweest. Waarin ik mijn hooggevoeligheid ook merk, is intens kunnen genieten van de muziek in de kerk, een gevoeligheid voor bijvoorbeeld verdriet van gemeenteleden als ik ze in de dienst tegenkom en daarbij natuurlijk de vraag of ik daar iets mee zou moeten doen. Of niet. “

Hoe kunnen predikanten rekening houden met high sensitive persons (hsp) in de dienst? 

Mirjam: “Ik weet niet of predikanten rekening zouden moeten houden met hsp in een dienst. Ik denk veel meer dat het gaat om in de hele gemeente ruimte te maken voor verschillen tussen mensen – een open basishouding. Hsp houden bijvoorbeeld van diepgang in een preek, terwijl anderen daar juist niet zo veel mee kunnen. Daar houdt een predikant meestal sowieso wel rekening mee. Andere dingen liggen soms ingewikkelder. Is het bijvoorbeeld oké als iemand wegloopt uit de dienst, omdat het even teveel is? Is er ruimte voor intense beleving van geloofsvragen en het open zijn over geloofstwijfels? Is er aandacht voor de gaven van de Geest (waar gevoelige mensen vaak voor open staan, maar zich ook regelmatig geen raad mee weten)? 

Ik zie om mij heen al heel wat mooie ontwikkelingen die ongemerkt goed uitpakken voor hsp. Zo is er steeds vaker de ruimte om een taak in de kerkenraad te vervullen, zonder dat je daarbij álles moet doen. Differentiatie van taken met aandacht voor energiegevers en energiezuigers (die voor iedere persoon weer anders zijn) is heel helpend voor hsp!” 

Je schrijft dat hooggevoeligheid hip is, een hype. Toch bestaat er een stereotype beeld dat niet helemaal klopt met de werkelijkheid. Hooggevoeligheid wordt vaak gezien als kwetsbaar. Hoe zou je dit beeld willen veranderen?

Mirjam: “Ik zou ten eerste ons idee van kwetsbaarheid willen veranderen. Kwetsbaar klinkt vaak als zwak. Als iets wat je niet wilt. Maar kwetsbaar is ook mooi! Kwetsbaar kunnen zijn betekent ook dat je je kunt laten raken door liefde, dat je schoonheid durft toe te laten en je risico durft te nemen. 

Hooggevoeligheid kun je ook omschrijven als omgevingsgevoelig. Je bent gevoelig voor je omgeving. Als die positief is, steunend, prettig, dan kunnen hooggevoelige mensen floreren. Is je omgeving minder prettig, steunend of heb je te weinig ruimte om je eigen keuzes te maken, dan hebben hooggevoelige mensen daar extra veel last van. Dus ik zou het beeld van hooggevoelig willen veranderen van negatief kwetsbaar, naar intens levend in contact met je omgeving en daarmee inderdaad raakbaarder dan anderen.” 

Heb je tijdens het schrijven van dit boek iets onverwachts geleerd?

Mirjam: “Ik heb over mezelf geleerd dat ik een schrijver ben. Dat is een mooie ontdekking. Ik schreef als kind al heel veel en ik heb tijdens het schrijven ontdekt dat ik dat nooit echt kwijt geraakt ben.” 

Welke dingen over hooggevoeligheid had je liever al op jonge leeftijd willen weten?

“Heel veel! Ik had willen weten dat mijn tranen en gevoeligheid normaal waren. Ik had eerder willen weten wat schaamte voor gevoel is en hoe je daarmee kunt dealen. Ik had willen weten dat ik als kind gelijk had in wat ik allemaal aanvoelde over mijn omgeving, maar dat het voor volwassenen niet altijd mogelijk is om daar met mij over te praten als gelijke (lees: ik ben dus niet gek). Ik had ook willen weten dat ik me niet aanstelde bij pijn, maar dat ik gewoon nog niet goed had geleerd om met de intense sensaties als pijn om te gaan.

Ik weet bijvoorbeeld dat ik als kind compleet over de flos kon raken van het moeten dragen van een zware rugzak. Dat vond ik ontzettend stom van mezelf en ook mijn ouders hadden dan last van mijn gedoe. Nu weet ik dat die zware rugzak vaak gewoon de druppel was van een overprikkeling die er al was door een lange schooldag of de regen op mijn gezicht. Toen vond ik mezelf een ontzettende aansteller, maar kon ik er tegelijkertijd weinig aan veranderen. Kortom: ik had heel veel meer kunnen begrijpen over mezelf als ik had geweten wat hooggevoeligheid is.” 

Wat vond je het leukst aan het schrijfproces?

“Het was heerlijk om in de hele breedte boeken te lezen, kennis te vergaren en die zo praktisch mogelijk te maken. Daar houd ik echt van!”

We willen Mirjam Bogerd hartelijk danken voor het meewerken aan dit interview.


Boekentip: Hooggevoelig, wat nu?

Cover van Hooggevoelig, wat nu? Geschreven door Mirjam Bogerd.

De eerste keer dat iemand tegen Mirjam Bogerd zei dat ze misschien hoogsensitief was, verwierp ze dat volledig. Het had voor haar zo’n negatieve bijklank dat ze er niks van wilde weten. Toen haar zoontje echter tekenen vertoonde van HSP, ploos ze alles uit. Nu is ze kenner en coach en deelt ze haar ervaringen in ‘Hooggevoelig, wat nu?’, waarin ze met een nuchtere blik laat zien hoe je van hoogsensitiviteit je kracht kunt maken – zelfkennis, zelfzorg en zelfcompassie in praktijk!

Bestel jouw exemplaar voor € 14,99 bij Boekenwereld.com


Vond u het interessant om te lezen over christen zijn en hooggevoeligheid? Bekijk ook deze boeken:

Cover van De kracht van aandacht, geschreven door Ramo de Boer
Cover van De kracht van rust, geschreven door Mirjam van der Vegt.
Cover van Waardevol hooggevoelig, geschreven door Marit Goessens.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken