Menu

Basis

Dáár is een pastoraal gesprek voor!

Mw. drs. M. de Graaff is als predikant verbonden aan de Protestantse Gemeente ET-10 op Terschelling. Zij is lid van de redactie van Ouderlingenblad

Meneer Pieter is op leeftijd en ernstig ziek. De onderzoeken zijn in volle gang maar de specialisten kunnen de aard van zijn klachten nog niet vinden. De onzekerheid is groot. Zijn dominee is betrokken en begaan met hem en komt met vaste regelmaat op bezoek. Ze praten over van alles en nog wat en dominee sluit af met gebed. Dat vindt meneer Pieter fijn.

Zijn vrouw Ans is even een paar dagen uitwaaien op Terschelling om op adem te komen en wij maken samen een wandeling. Mevrouw Ans is vijftien jaar jonger dan haar man. Het leeftijdsverschil speelde hen tweeen nooit parten. Maar vanwege de ernstige situatie realiseert zij zich dat hun samengaan misschien niet zo heel lang meer duurt.

Ze is voortdurend bezig met leven en dood. Vragen ook naar het geestelijk leven. Ze vraagt zich af hoe ze daar zelf in staat, hoe haar man daar in staat, wat er nu misschien geregeld, maar vooral ook besproken moet worden. Zij beiden waren nooit gewend om daar zo openlijk over te spreken, maar nu voelt ze die behoefte wel.

‘Jullie hebben toch contact met de dominee?’, opper ik. ‘Ja, dat wel’, zegt zij, ‘maar hij komt bij mijn man en niet bij mij. Als ik mijn man vraag naar die bezoekjes begrijp ik dat ze wel en wee delen, de nieuwtjes uit het dorp en uit de kerk, ze sluiten af met een gebed, maar verder…? Daar is toch een pastoraal gesprek niet alléén voor? Misschien delen ze wel iets geestelijks’, vervolgt ze, ‘maar misschien ook wel helemaal niks en dan vind ik dat mijn man eigenlijk tekort komt.’

‘En u ook’, vul ik aan. ‘Hè?’ vraagt ze. ‘Ja,’ zeg ik, ‘want u wilt graag een geestelijk gesprek en wel ’t liefst met uw man erbij. U wilt bij alles wat er in medische zin is, graag ook het geestelijke wel en wee delen.’ Ze beaamt het. We praten er een tijdje over door: Wat is het verschil tussen een alledaags en een geestelijk gesprek? En ook over haar gedachten rond leven en dood en wat geloof en vertrouwen daarin voor je kunnen betekenen.

Aan het eind van het gesprek bedenkt ze zelf om het hier bij thuiskomst snel met haar man over te hebben. Ze kunnen dan samen een afspraak met de dominee maken en hem voorleggen waar ze het over willen hebben. Wanneer ze elkaar samen ontmoeten en wanneer misschien ook los van elkaar. Ja hoor, dáár is een pastoraal gesprek voor.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken