Menu

None

De president in de preek?

Heeft de uitslag van de presidentsverkiezingen in de VS invloed op de kerkdienst komende zondag? Verwerk je dat op de een of andere manier in de preek? Komt het op een ander moment in de dienst terug? Of is dat helemaal niet aan de orde?
PreekWijzer vroeg het enkele predikanten.

‘Ik maak er een terloopse opmerking over in de preek’, zegt René van der Rijst, predikant van de Protestantse Gemeente Haarlem en Spaarndam. ‘Naar aanleiding van Lucas 20:27-40, de vraag naar de Opstanding, vraag ik mij af of onze beelden van de ‘hemel’ niet vooral een perspectief op de aarde geven, een manier om naar de aarde te kijken. Als je met Gods ogen mee probeert te kijken naar de aarde – wat zie je dan en wat zou je willen zien?
“Zouden christenen in Amerika ook massaal op Trump hebben gestemd, als ze zich die vraag hadden gesteld? Als ze hadden geprobeerd hun ‘beloofde land’ met Gods ogen te bekijken?”
Misschien voeg ik er nog aan toe dat wij in maart de kans krijgen een betere keuze te maken, maar daar ben ik nog niet uit.
Verder wil ik er in de gebeden iets over zeggen, met name de onzekerheid die dit oproept, benoemen.
Dit zijn van die kwesties waarvan ik vind dat je er niet aan voorbij kunt gaan, maar die de boel ook niet mogen domineren. Ik ben geen politiek commentator, maar een kerkdienst speelt zich ook niet in een vacuüm af.
Misschien schrap ik die zin in de preek nog wel en houd ik het bij de gebeden – bijvoorbeeld het Kyrie waarin je mooi al je zorgen even aan de kant kunt zetten, om vervolgens na te denken over waar het ook alweer om gaat.’

Aart Mak, (omroep)predikant bij de Stichting Kerk zonder Grenzen in Bloemendaal, preekt aanstaande zondag twee keer.
‘s Morgens over Lucas 20:27-40. ‘Dan benoem ik die verkiezingen alleen in de gebeden.
’s Avonds heb ik het over twee ‘kind-teksten’ uit Markus en of die een remedie zijn tegen ons geploeter om steeds maar (helemaal) jezelf te zijn. Deze dienst maakt deel uit van een serie over Jezelf Zijn. Ik kan het niet laten om dan de jongste zoon van Trump, die er blijkbaar bij moest staan maar stond te tollen van de slaap, erbij te halen.
En verder zal ik er ook ‘s avonds in de gebeden aandacht aan besteden. In de zin dat er nog heel wat moet gebeuren daar om weer bezig te zijn met echte mensen in plaats van beeldvorming en met feiten in plaats van verzinsels. Dat laatste vind ik erg zorgwekkend en het dient zich overal als bijverschijnsel van het populisme aan.’

 

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken