Experimenteren met zondagse kerkdiensten
“Mensen komen op zondag niet meer naar een tweede dienst die op de eerste lijkt. Daarom besloten wij met zondagse diensten te experimenteren.” Predikant Willem Smouter (auteur van het boek Herstelwerk. De Geest werkt van schepping tot voleinding) vindt het belangrijk dat zijn kerk ook ruimte heeft voor verschuivingen. De tweede dienst in de Tabelnakelkerk (NGK) wordt al langere tijd creatief ingevuld. De klassieke leerdienst worden afgewisseld met onder andere lofprijzings- en jeugddiensten.
“Vroeger had ik een telefoon met een draaischijf. Hij deed het fantastisch, maar die heb ik allang weggegooid, want deze tijd vraagt om een andere communicatievorm. Dit geldt ook voor onze kerkdiensten. Als we niet veranderen, komen we bij de draaischijven te staan.” Dat de middag- en avonddiensten op zondag steeds slechter bezocht worden, is inmiddels bekend. Smouter bracht met zijn kerkenraad een proces in gang, waarbij de gemeente de volgende vraag werd gesteld: hoe zou u een avonddienst willen invullen? Aan de hand van de antwoorden besloot de gemeente om de leerdiensten creatiever in te vullen: een dienst waarbij zang centraal staat, een jeugddienst en een interactieve dienst die vergelijkbaar is met catechese voor volwassenen.
Keuzepakket
“Iedere laatste zondag van de maand vullen we dit met meer kerken in en dan krijgen mensen als het ware een keuzepakket voorgeschoteld. Wie niets heeft met lofprijzing, kan elders terecht voor een leerdienst en andersom. Bovendien schuilt er een geloofsvisie achter: Ook in deze tijd willen we het Evangelie van Jezus Christus doorgeven aan anderen. Een nieuwe tijd vraagt om een nieuwe vorm. Het Evangelie is niet voor mensen met een bepaalde culturele voorkeur, maar voor alle mensen. Naast de prediking horen er ook persoonlijke geloofservaringen bij. Zo maak ik gebruik van filmpjes waarin een gemeentelid vertelt wat het geloof met hem of haar heeft gedaan.”
Lees het complete interview met ds. Willem Smouter.