Menu

None

RTL Nieuws: hoe om te gaan met moeilijke mensen

In zijn boek Hoe overleef ik moeilijke mensen introduceert psychotherapeut Jörg Berger beproefde strategieën voor de omgang met moeilijke mensen. Grensoverschrijders, praatjesmakers, dominante mensen, negatievelingen, wraakzuchtigen, vermijders en energieverslinders: ze bedoelen het niet slecht. Toch kunnen ze ons het leven zuur maken, energie uit ons zuigen en het uiterste van ons vergen. Hoe kunnen we ons daar effectief tegen beschermen? En, als het even kan, zonder zelf een moeilijk mens te worden?

RTL Nieuws heeft deze week een mooi artikel over het boek gepubliceerd. In het artikel worden vijf types moeilijke mensen beschreven. Mensen die energie zuigen, mensen die grenzen overschrijden, wrekers, pestkoppen en praatjesmakers. De hamvraag: hoe ga je precies om met deze types?

De reden dat sommige mensen ‘moeilijk’ zijn, is vaak omdat ze zelf moeilijke dingen meegemaakt hebben. Daarom verdienen deze mensen wel ons begrip, maar dat wil niet zeggen dat je onaangenaam gedrag lijdzaam over je heen moet laten komen.

In zijn praktijk krijgt Berger mensen over die tegen problemen aanlopen vanwege anderen, vertelt hij. “Als ze geen erg moeilijke persoonlijkheid in hun omgeving hadden als baas, schoonmoeder of buurman, zouden ze geen problemen hebben. Echt moeilijke types kunnen zelfs stabiele mensen op de rand van een zenuwinzinking brengen. Ik help mijn patiënten om moeilijke persoonlijkheden te begrijpen en met hen om te gaan.

Berger onderscheidt verschillende types met lastige persoonlijkheden, waarvan RTL Nieuws er vijf heeft uitgelicht. Op de website van RTL Nieuws kunt u de vijf types ‘moeilijke’ mensen vinden.

Hoe overleef ik moeilijke mensen

Hoe overleef ik moeilijke mensen - Jorg Berger

In Hoe overleef ik moeilijke mensen? introduceert psychotherapeut Jörg Berger beproefde strategieën voor de omgang met moeilijke mensen. Grensoverschrijders, praatjesmakers, dominante mensen, negatievelingen, wraakzuchtigen, vermijders en energieverslinders: ze bedoelen het niet slecht. Toch kunnen ze ons het leven zuur maken, energie uit ons zuigen en het uiterste van ons vergen. Hoe kunnen we ons daar effectief tegen beschermen? En, als het even kan, zonder zelf een moeilijke mens te worden?

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken