Menu

None

Ivanic – Katholiek. De beeldcultuur van het katholicisme

Recensie

Recensie van Suzanna Ivanic, Katholiek. De beeldcultuur van het katholicisme.

Cover van Katholiek.  De beeldcultuur van het katholicisme, geschreven door Suzanna Ivanic.

Al zolang het christendom bestaat, wordt haar geloof uitgedrukt in kunst, op velerlei wijzen: in schilderkunst, architectuur, beelden en gewaden

Katholieke kunst is geen nevenproduct van religie, ze is religie. Dit laat de auteur zien in dit prachtig geïllustreerde boek. Daarin beschrijft ze de geschiedenis van de religieuze kunst in het christendom die bepaald werd door de controverse over het beeldgebruik binnen het christendom: het beeldverbod (Exodus 20:4-5) en het beeldgebruik ten dienste van de geloofsoverdracht. Deze spanning kwam in de 16e eeuw op scherp te staan in de Reformatie, die het Woord centraal stelde en niet het beeld.

Aan de hand van de kernthema’s leren, plaats en geest, laat de auteur zien hoe katholieke kunst door de eeuwen heen gefunctioneerd heeft. Dit boek werd voor het eerst uitgegeven in Kent (VK) en is nu beschikbaar in de Nederlandse taal. Het toont de rijkdom van een oecumenische christendom door de eeuwen heen.

Kitty Bouwman is hoofdredacteur van Herademing. Ze is onderzoeker en docent spiritualiteitstudies. Ze heeft een praktijk voor geestelijke begeleiding en werkt als geestelijk verzorger in de Hartekamp Groep.


Suzanna Ivanic, Katholiek. De beeldcultuur van het katholicisme, KokBoekencentrum, Utrecht, 2022. €32,50. 256 pp. ISBN 9789043537568.


Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken