Menu

Premium

Kidsmoment Mozes, Mozes

Kindermoment Exodus 3:1-6

Wandelaar op een pad

Dit kindermoment past binnen een serie van kindermomenten dat zich laten inspireren door de Schriftgedeelten waar een Bijbelse personage dubbel wordt aangesproken. Denk aan: Abraham, Abraham; Jacob, Jacob; Mozes, Mozes; Samuël, Samuël; Simon, Simon; Martha, Martha; Saul, Saul. Zo’n aanspreking door God of Jezus vormt een onderbreking, een belangrijk moment, hier gaat iets bijzonders gebeuren en je mag het niet missen. God wil er zeker zijn dat je Hem hebt gehoord. God wil geen risico lopen, stel je voor dat je twijfelt aan Gods stem. In dit kindermoment belanden we aan bij Mozes die God hoort spreken door en bij de brandende braamstruik (Exodus 3:1-6).

Lees ook de kindermomenten: Martha, Martha en Saulus, Saulus.

Voorbereiding

  • Materiaal meenemen: een kaars
  • Presentatie met een afbeelding van een brandende braamstruik

Spel

Je vraagt voorafgaand aan de kerkdienst een volwassen lid om de ‘brandende braamstruik’ te spelen. In dit geval staat de volwassene vooraan met een kaars in de hand wat op zich een leuke ‘overdrijving’ is van de situatie. Idealiter vraag je vooraf ook aan een aantal kinderen om het spel mee te spelen, maar ze moeten wel beseffen dat ze misschien één of twee schoenen moeten uitdoen. Wanneer ze dit niet erg vinden, kunnen ze meespelen.

Je vraagt dan tijdens het kindermoment of die kinderen het spel ‘123 pianopad’ kennen. Uitleg van het spel: Iedereen staan aan de ene kant van het terrein (in dit geval de zaal), behalve één persoon (de kinderwerker). Deze staat met zijn/haar gezicht naar de anderen. Op een bepaald moment draait deze zich om en zegt: “1-2-3 Piano”. Tijdens die periode mogen de kinderen zich verplaatsen in zijn/haar richting. Als de kinderwerker zich echter weer omkeert, mag de kinderwerker niemand zien bewegen. Als de kinderwerker wel iemand ziet bewegen, moet die terug naar de startlijn. Het spel gaat verder tot iemand de “Pianist” (kinderwerker?) kan tikken zonder dat hij hem heeft zien bewegen.

Foto ter illustratie bij kidsmoment Mozes Mozes. Kinderen spelen een spel.
Kinderen en volwassenen spelen 123-Braamstruik. Foto via Filip De Cavel.

Maar we gaan dit spel deze ochtend anders spelen en noemen het ‘123 Braamstruik’. Dezelfde regels behalve dat wanneer de kinderwerker iemand ziet bewegen, het kind een schoen moet uitspelen, want Mozes staat op heilige grond. Zo wordt het spel gespeeld totdat tenminste één kind zonder beide schoenen tot bij de struik (kaars) komt.

Ik luister

Wanneer je kerkcultuur dit toelaat, kunnen we de kinderen een applausje geven voor hun sportiviteit. Je laat vervolgens de Bijbeltekst verschijnen op het scherm waarbij je een korte toepassing maakt op het leven van jong en oud: wanneer God je aanspreekt (door Zijn Woord heen, door het advies van een medegelovige heen), kunnen we het antwoord geven wat Mozes gaf: ‘Ik luister!’. Hier kan iets bijzonders gebeuren en je mag het niet missen. God wil er zeker van zijn dat je Hem hebt gehoord. Je kan dan bijvoorbeeld enkele kinderen en/of volwassenen noemen door hun voornaam dubbel te noemen waarbij zij dan luidop antwoorden: ‘Ik luister!’

Filip De Cavel is oudste in de Evangelische Kerk De Rots (Wondelgem, België) en doceert als externe lesgever ‘homiletiek’ aan de ETF, Leuven en aan het Instituut voor Bijbelse Vorming (Leuven). Filip verzorgt in de eigen kerk het wekelijkse kindermoment.Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken