Menu

Premium

Kindermoment Hoe kom je binnen?

Lucas 13, 22-30

Dit kindermoment is onderdeel van een serie onder het overkoepelende thema ‘Vraagbaak’, bij lezingen uit Lucas (zie ook: Klaar voor de start? Wat voor weer wordt het? Waar ga je zitten?). Uit de evangelielezing komt steeds een vraag naar voren (meestal een vraag die aan Jezus gesteld wordt door omstanders of door zijn leerlingen) die ook voor ons, in onze tijd van belang is.
De vragen zijn op briefjes geschreven, met de datum erop waarop die vraag centraal staat. De briefjes zitten in de ‘Vraagbaak’, een kom met vraagtekens erop, die goed zichtbaar vooraan in de kerk staat.

De vraagbaak geeft vandaag de vraag: ‘Hoe kom je binnen?’. In antwoord op de vragen van de mensen wie er aan het einde van de tijden gered zal worden, geeft Jezus een antwoord dat een appèl doet op de eigen verantwoordelijkheid. Hoe bereid ben je om te blijven zoeken naar de weg van God? Hoe bereid ben je om door te gaan, ook al is het moeilijk?

Uit de Bijbel

De tekst doet denken aan de combinatie van de beroemdere tekst over ‘het oog van de naald (zie Lucas 18:25) en aan de passage in de Bergrede over de brede en de smalle weg (Matteüs 7:13-14). Aanleiding voor de woorden van Jezus is de vraag van iemand die in de menigte met Jezus meereist naar Jeruzalem: ´Heer, zijn er maar weinigen die worden gered? ´ In de tijd van Jezus werd er nadrukkelijk gespeculeerd over de vraag of alle Israëlieten behouden zouden worden. En op grond waarvan dit dan zou plaatsvinden.

In de vraag die hier gesteld wordt, klinkt een spanning door tussen individu en de groep. Wie is er verantwoordelijk voor jouw redding? Zonder de vraag te beantwoorden, geeft Jezus wel een antwoord: ´Doe moeite (letterlijk: vecht, worstel) om binnen te komen door de smalle deur´. Met andere woorden: er is niemand die deze weg van jou over kan nemen, het is jouw eigen verantwoordelijkheid. De nadruk ligt in vers 24 niet op het binnengaan zelf, maar op de moeite die je onderneemt. Om het maar heel populair te zeggen: de weg is minstens zo belangrijk als het doel zelf. En in de verzen hierna maakt Jezus ook meteen duidelijk waarom het collectief er in zijn ogen minder toe doet. Je wordt niet gered door de groep. In vers 26 wordt dat toch geprobeerd: we hebben toch samen gedronken en gegeten. Maar wat voor Jezus hier geldt is: kennen jullie mij? Is er sprake geweest van een persoonlijke zoektocht? Hebben jullie mij werkelijk willen zoeken? Ben je bereid om met mij die hele weg naar Jeruzalem ook af te lopen en niet enkel uit lijfsbehoud?

Want juist in die eigen weg, in de keuze voor een eigen verstandhouding tot God, wordt het mogelijk om elkaar echt te kennen. Daardoor kan er ook voorbij status en positie worden gekeken, en dan kunnen ze overal vandaan komen (zelfs de landsgrenzen doen er dan niet toe), waarbij geldt: de laatsten worden de eersten. Het is de uitdaging voor de volgelingen naar Jeruzalem om niet tot diegenen te gaan behoren die zullen worden buitengesloten.

In de kerk

Goed zichtbaar vooraan in de kerk staat de kom met de vraagtekens erop Zorg voor een kistje met snoepjes erin met een slot. Zorg voor een flinke sleutelbos.

Voorganger: Hè wat vervelend nou, ik had voor alle kinderen een snoepje meegenomen hier in het kistje. Toen heb ik het op slot gedaan, maar nou weet ik niet meer welke sleutel op dit slot past. Ik heb er al twaalf geprobeerd, nou nummer dertien……nee ook niet.
Ah, ik zie daar de vraagbaak staan. De kinderen mogen naar voren komen, dan gaan we eerst de vraag van vandaag bekijken.

Een kind mag het briefje met de goede datum uit de vaas pakken en de vraag voorlezen.

Voorganger: De vraag van vandaag is dus: Hoe kom je binnen?

(met een sleutel, aanbellen, door de deur)

In de kinderdienst kunnen jullie in elk geval gewoon naar binnen! Zal ik dan ook nog maar één keer proberen om het kistje open te krijgen? Ja, het is gelukt!! Zo zie je maar: de aanhouder wint!!

In Bonnefooi (zie www.kinderdienst.nl) staan uitwerkingen van dit thema (verhalen, navertellingen, werkvormen) voor verschillende leeftijdsgroepen, voor in de kinderdienst. Iedere Preekwijzerabonnee mag eenmalig gratis een zondag met uitwerkingen voor alle leeftijdsgroepen van Bonnefooi opvragen bij info@kinderdienst.nl. Wordt als PDF per e-mail toegezonden.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken