Menu

None

Klein begonnen

Susannah Koppejan was een aantal jaren diaken en had toen veel contacten met mensen die het financieel moeilijk hadden. En ze werkte in een kledingzaak. Mensen kwamen vaak bij haar met kleding die ze niet meer droegen, ‘Daar weet jij vast een goede bestemming voor.’ Op een gegeven moment stond bij haar thuis een hele kamer vol met zakken en dozen kleding. Er kwam altijd meer binnen dan er wegging. Hier moet ik iets mee, dacht Susannah.

En wat in 2011 begon in een kamer, groeide uit tot de Kledingbank Zeeland met 90 vrijwilligers die intussen zo’n 3000 klanten van kleding voorzien heeft.

Susannah: ‘Het vuur ging echt branden toen ik me in de armoedecijfers verdiepte. Daar ben ik zo van geschrokken. Hoeveel mensen er in diepe, structurele armoede leven. Ook hier in Zeeland, in mijn eigen stad, mijn eigen wijk.

Klanten worden naar ons doorverwezen via een professionele hulpverlener, die vastgesteld heeft dat mensen kleding nodig hebben en die niet kunnen betalen. Mensen mogen twee keer per jaar langskomen, voor een tas zomerkleding en een tas winterkleding.

De allerarmsten hebben recht op het allerbeste, dus we hangen alleen moderne kleding in de winkel die nieuw of zo goed als nieuw is. De B-kwaliteit kleding die we binnenkrijgen, verkopen we op beurzen. De opbrengst daarvan gebruiken we om nieuw ondergoed, sokken en bedtextiel te kopen.
Ons uitgangspunt is dat we iedere klant behandelen als een koningskind, als een waardevol mens. Dat hoort bij onze roeping.

Als je in de armoede zit, trek je je vaak steeds meer terug. Je kunt niet meedoen aan allerlei sociale activiteiten – je hebt geen geld voor een cadeautje, hebt geen jurk voor een schoolgala, je ziet er niet representatief uit. Met nieuwe kleding durven mensen zich dan vaak weer te  vertonen.

Laatst was er een echtpaar in de winkel dat al lang in de bijstand zat. De man trok uiteindelijk een hippe spijkerbroek aan, een mooie bloes eronder, een colbertje. Hij keek in de spiegel en je zag zijn ogen groter worden. Zijn vrouw zei: ‘Wat ben je knap zo.’ En hij bedacht, dat hij toch best naar de receptie van dat familielid kon gaan.’

Wil je meer weten over Kledingbank Zeeland? Ga naar www.kledingbank-zeeland.nl.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken