Menu

None

‘Live radio maken vraagt alertheid’

De Remonstrantse Gemeente Utrecht zendt op zondagmorgen live radioprogramma’s uit, nu bij elkaar komen voor een kerkdienst niet mogelijk is. In ‘Radio Geertekerk’  worden elementen van een dienst zoals die gewoonlijk gehouden zou worden, afgewisseld met muziek in verschillende genres. Het bijpraten tijdens het koffiedrinken na de dienst gebeurt nu tijdens de radio-uitzending, doordat luisteraars inbellen of gebeld worden.
Marthe de Vries, een van de predikanten van de Remonstrantse Gemeente Utrecht, vertelt erover.

Wat vind je de sterke kant van deze manier van radio maken?
Ik vind het leuk dat het live is. Dat geeft de spanning die je anders ook hebt in een dienst. Juist nu merk ik hoezeer ik normaal gesproken reageer op wat er tijdens een dienst gebeurt – de sfeer die er hangt, hoe mensen reageren. Natuurlijk heb ik me voorbereid, maar hoe het uiteindelijk uitpakt, is altijd een verrassing.
Ook radio ontstaat ter plekke. Er gaat wel eens iets mis, maar dat is de charme van een live event. Het vraag alertheid bij jezelf, dat vind ik ook prettig.
Als je een dienst van tevoren opneemt, zeker als die gefilmd wordt, werk je in blokken die later gemonteerd worden en mis je de hele spanningsopbouw die erin zit.
Ik heb ook het gevoel dat radio meer kan ‘hebben’ dan video. Als het beeld niet goed is, zit dat echt heel erg in de weg.
Maar het is natuurlijk ook persoonlijk: de een heeft meer een band met kijken, de ander met luisteren.

Waar moet je als voorganger op letten?
Het ligt vrij dicht bij hoe ik het gewoonlijk ook doe. Maar ik preek korter.
En de muziekkeuze is anders.
Je moet explicieter verschillende groepen welkom heten – we proberen daar altijd al op te letten, maar nu is het nog belangrijker om te benoemen: ‘hoe je ook luistert’, ‘of je gemeentelid ben of niet’.Ook moet je mensen wat meer aan de hand meenemen. Doordat je niet ziet dat iemand naar de lessenaar loopt en uit de bijbel gaat lezen, moet je goed benoemen wat er gaat gebeuren en wie er iets gaat zeggen.
Verder oefenen we van tevoren met de techniek: doet alles het? Ik heb wel een goede microfoon gekocht, trouwens.

Wie luisteren er naar Radio Geertekerk?
We hebben meer luisteraars dan er gemiddeld aan mensen naar een zondagse dienst komen. Het varieert tussen de 110 en de 150. Omdat we weten dat mensen ook samen luisteren, zijn het er in feite zo tussen de 150 en 200. We maken deze uitzending heel bewust voor onze gemeente, we willen wel dat hij toegankelijk is voor mensen die niet bij de incrowd horen. Als mensen zich hierbij thuis voelen is dat fijn. Maar ik richt me niet enorm op potentiële nieuwe mensen.
Ik merk aan reacties dat de drempel van online, van radio lager is. Een gemeentelid van wie de man niet naar de kerk gaat, vertelde me dat hij thuis nu wel meeluistert. Iemand die net voorzichtig wat interesse in de gemeente had laten blijken, luistert en reageert ook op de uitzending.
Ik ben benieuwd hoe mensen die in deze periode via audio of video naar een dienst kijken of luisteren, dat beleven: is het net zo iets als wanneer iemand een link naar een filmpje op Facebook zet en je denkt: hé, interessant? Of zoeken en vinden mensen een gemeenschapsgevoel?

Alle uitzendingen van Radio Geertekerk (en Geertecasts, de podcasts van de Geertekerk) zijn terug te luisteren via https://utrecht.remonstranten.nl/radio. Hier staan ook de links voor de live-uitzending op zondag om 10.30 uur.

——–

Wellicht ook interessant

Bloem als teken van heiligheid
Bloem als teken van heiligheid
None

Heilige madeliefjes: een reactie op Verlangen naar het heilige

Heiligheid, wat is dat eigenlijk precies? En verlangen we daar echt naar, zoals Jan Martijn Abrahamse lijkt te stellen in zijn nieuwste boek? In deze korte respons onderzoek ik of zijn gedachten over het opnieuw verwonderen en heiligheid richting kunnen geven aan het nadenken over mens en ecologie. De afgelopen jaren zijn er talloze analyses verschenen van de verwoestende omgang van christenen met de natuur in verleden en heden. Daartegenover staat de fragiele ontwikkeling van hoopvolle eco-theologie die nog steeds in beweging is. Kan Abrahamses visie op heiligheid daar een nieuwe impuls geven?

Witte roos als teken van rouw
Witte roos als teken van rouw
None

De 4 beste pastorale boeken over rouw en verlies

Rouw en verlies zijn ingrijpende ervaringen die diepe sporen nalaten in het leven van mensen. Voor pastors, begeleiders en iedereen die troost wil bieden, is het van onschatbare waarde om de juiste woorden en handvatten te hebben. Gelukkig zijn er boeken die helpen om het rouwproces beter te begrijpen en mensen op een liefdevolle manier bij te staan. In dit artikel bespreken we de vier beste pastorale boeken over rouw en verlies—boeken die niet alleen inzicht geven, maar ook bemoediging en hoop bieden.

Kerk met glas-in-lood ramen
Kerk met glas-in-lood ramen
None

Een gedegen studie over heiligheid

We kunnen niet zonder het heilige, betoogt Jan Martijn Abrahamse in zijn boek Verlangen naar het heilige: Herontdekken wat we verloren hebben. Heiligheid is een ‘onmisbare dimensie’ (12) van het geleefde leven. Onze samenleving is evenwel vergeten dat we het heilige nodig hebben en zo zijn we in een diepe zingevingscrisis verzeild geraakt. Abrahamse is sinds kort lector aan de Christelijke Hogeschool Ede. Het boek is een uitwerking van zijn lectorale rede.

Nieuwe boeken