Menu

None

‘Live radio maken vraagt alertheid’

De Remonstrantse Gemeente Utrecht zendt op zondagmorgen live radioprogramma’s uit, nu bij elkaar komen voor een kerkdienst niet mogelijk is. In ‘Radio Geertekerk’  worden elementen van een dienst zoals die gewoonlijk gehouden zou worden, afgewisseld met muziek in verschillende genres. Het bijpraten tijdens het koffiedrinken na de dienst gebeurt nu tijdens de radio-uitzending, doordat luisteraars inbellen of gebeld worden.
Marthe de Vries, een van de predikanten van de Remonstrantse Gemeente Utrecht, vertelt erover.

Wat vind je de sterke kant van deze manier van radio maken?
Ik vind het leuk dat het live is. Dat geeft de spanning die je anders ook hebt in een dienst. Juist nu merk ik hoezeer ik normaal gesproken reageer op wat er tijdens een dienst gebeurt – de sfeer die er hangt, hoe mensen reageren. Natuurlijk heb ik me voorbereid, maar hoe het uiteindelijk uitpakt, is altijd een verrassing.
Ook radio ontstaat ter plekke. Er gaat wel eens iets mis, maar dat is de charme van een live event. Het vraag alertheid bij jezelf, dat vind ik ook prettig.
Als je een dienst van tevoren opneemt, zeker als die gefilmd wordt, werk je in blokken die later gemonteerd worden en mis je de hele spanningsopbouw die erin zit.
Ik heb ook het gevoel dat radio meer kan ‘hebben’ dan video. Als het beeld niet goed is, zit dat echt heel erg in de weg.
Maar het is natuurlijk ook persoonlijk: de een heeft meer een band met kijken, de ander met luisteren.

Waar moet je als voorganger op letten?
Het ligt vrij dicht bij hoe ik het gewoonlijk ook doe. Maar ik preek korter.
En de muziekkeuze is anders.
Je moet explicieter verschillende groepen welkom heten – we proberen daar altijd al op te letten, maar nu is het nog belangrijker om te benoemen: ‘hoe je ook luistert’, ‘of je gemeentelid ben of niet’.Ook moet je mensen wat meer aan de hand meenemen. Doordat je niet ziet dat iemand naar de lessenaar loopt en uit de bijbel gaat lezen, moet je goed benoemen wat er gaat gebeuren en wie er iets gaat zeggen.
Verder oefenen we van tevoren met de techniek: doet alles het? Ik heb wel een goede microfoon gekocht, trouwens.

Wie luisteren er naar Radio Geertekerk?
We hebben meer luisteraars dan er gemiddeld aan mensen naar een zondagse dienst komen. Het varieert tussen de 110 en de 150. Omdat we weten dat mensen ook samen luisteren, zijn het er in feite zo tussen de 150 en 200. We maken deze uitzending heel bewust voor onze gemeente, we willen wel dat hij toegankelijk is voor mensen die niet bij de incrowd horen. Als mensen zich hierbij thuis voelen is dat fijn. Maar ik richt me niet enorm op potentiële nieuwe mensen.
Ik merk aan reacties dat de drempel van online, van radio lager is. Een gemeentelid van wie de man niet naar de kerk gaat, vertelde me dat hij thuis nu wel meeluistert. Iemand die net voorzichtig wat interesse in de gemeente had laten blijken, luistert en reageert ook op de uitzending.
Ik ben benieuwd hoe mensen die in deze periode via audio of video naar een dienst kijken of luisteren, dat beleven: is het net zo iets als wanneer iemand een link naar een filmpje op Facebook zet en je denkt: hé, interessant? Of zoeken en vinden mensen een gemeenschapsgevoel?

Alle uitzendingen van Radio Geertekerk (en Geertecasts, de podcasts van de Geertekerk) zijn terug te luisteren via https://utrecht.remonstranten.nl/radio. Hier staan ook de links voor de live-uitzending op zondag om 10.30 uur.

——–

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken