Menu

Premium

Met de kinderen: Roze koek

Bij Marcus 9,38-50

Verhaal

Jetske heeft vreselijk veel zin in een roze koek. Er is alleen één probleem. Ze ligt met buikgriep op de bank. Dus ze mag alleen beschuitjes en rijst en dat soort saaie dingen. ‘Dat is licht verteerbaar,’ zegt haar moeder. Maar Jetske wil geen licht verteerbaar. Ze wil roze koek!

De trommel staat op de tafel vlak bij de bank waarop Jetske ligt. Steeds als ze haar buik voelt rommelen, en dat doet-ie vaak, denkt ze aan zo’n koek en gaat haar hand richting de trommel.

Maar eigenlijk weet ze zelf ook wel dat het niet goed voor haar is. Het liefst zou ze haar hand eraf hakken. En haar rommelende buik trouwens ook, als dat zou kunnen. Nou ja, niet echt natuurlijk, maar het valt niet mee om ziek te zijn en toch zin in roze koeken te hebben. Maar ja, als ze beter wil worden, moet ze sterk zijn.

Jezus vertelt ook zoiets aan zijn leerlingen. Ze moeten goed opletten en geen slechte dingen doen. Soms wil hun hand, net als de hand van Jetske, slechte dingen gaan doen. Daarom zegt Jezus dat ze die maar af moeten hakken. Niet echt natuurlijk, maar als je de goede dingen wilt doen, moet je sterk zijn.

Proefje

Los een ruime hoeveelheid aanmaaklimonade in wat water op. Vertel dat de limonade symbool staat voor goede daden en woorden over Jezus. Die kun je goed proeven.

Als je nou eens één keer iets slechts doet, dat is toch niet zo erg? (Voeg een beetje water toe.) En ach, een tijd niet over Jezus praten, dat maakt toch niet uit? (Idem.) Voeg zelf nog concrete voorbeelden toe die bij de leeftijd van de kinderen passen. Ga zo door tot de limonade haast geen kleur, en dus ook geen smaak, meer heeft. Je kunt de kinderen erbij betrekken door hen te laten proeven en water toe te laten voegen.

De goede daden en woorden over Jezus zijn haast verdwenen. Terwijl we telkens maar een klein beetje water erbij deden! Daarom zegt Jezus dat je goed moet opletten wat je doet. Voor je het weet is de smaak eraf. Maar als we het goede doen en zeggen, dan houdt alles zijn smaak.

Zorg voor een beker smaakvolle limonade en geef alle kinderen een slokje.

Bij Marcus 9:38-50

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken