Menu

Basis

Mijn goede leven

Column

Op maandag 1 juni om half twee ’s middags zat ik met mijn oudste zoon in de theetuin van café De Klomp in Vilsteren. De terrassen waren anderhalf uur eerder open gegaan en dan kon De Klomp niet achterblijven. En Jan en ik ook niet. Maar toen ik daar zat, met mijn uitstekend klaargemaakte glaasje ice tea, dacht ik wel: ‘Is dit nou het goede leven? Heb ik hier nou werkelijk zo naar gesnakt?’ Antwoord: nee. Ik had immers in de coronaweken ervoor, als het weer ernaar was, op mijn balkon precies diezelfde ice tea gedronken, ook met Jan. Het voornaamste verschil was dat we nu mensen konden kijken, maar de aanblik van dagjesmensen in fietstenue, compleet met korte afritsbroeken, gaat al snel vervelen.

Het ging er natuurlijk om dat er nu weer iets mocht wat eerst verboden was. Het is buiten je cel altijd beter dan erbinnen, zelfs al regent het er en moet je er omzetbelasting betalen. Toch heeft het vervolgens twee weken geduurd voor ik weer een horecagelegenheid bezocht, terwijl ik mezelf gerust als kroegtijger mag typeren.

Ik heb cafés gewoon niet zo nodig, ontdekte ik tijdens die coronaweken. Zoals ik de hele tijd mensen om me heen ook niet zo nodig vond, evenmin als de voetbalcompetitie. Wel begon ik theater en bioscoop te missen en had ik graag meer in de trein gezeten. En zo heeft iedereen de afgelopen drie maanden waarschijnlijk een survivalpakket samengesteld met zaken die hij écht nodig had, leuke extraatjes en dingen die weg kunnen. Er zullen zelfs mensen zijn die de sportschool nodig zeggen te hebben voor een goed leven. Door deze coronatijd ontdekt iedereen wat hij werkelijk nodig heeft.

Maar een goed leven is natuurlijk meer dan de verzameling noodzakelijkheden. Je moet er ook nog iets moois van maken. Je leven wordt pas goed als je het ook goed behandelt. In die zin is het koninkrijk der hemelen binnen in ons. Dat laat onverlet dat je er af en toe wel uit moet kunnen. Naar De Klomp bijvoorbeeld.

Willem van Reijendam, journalist en tekstschrijver (o.a. voor RTV Noord).

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken