Menu

None

Misschien ben jij het wel

persoon die pen vasthoudt boven een leeg notitieboekje
Beeld: aldarinho/iStock.com

Wat kun je als mens doen? Hoeveel invloed heb je op de gang van zaken? In onze woelige wereld gebeurt veel; er is zoveel aan de hand. Dit kan je verlammen en je het gevoel geven dat jouw inbreng niet zoveel uitmaakt in het geheel van alle grote dingen die gebeuren.

Ester, de jonge joodse vrouw die haar volk redt van de dood, staat niet alleen. Het begint al bij koningin Wasti die opstaat tegen haar man, koning Ahasveros. Hij is een rijke koning die zich graag laat omringen door pracht en praal. Wasti past ervoor om op te draven wanneer Ahasveros met haar wil pronken voor het oog van allerlei hoge functionarissen. Doordat zij weigert, komt er een andere stroom in het verhaal op gang. De koning neemt afstand van zijn vrouw Wasti; hij is bang voor de onrust die kan ontstaan. Stel je voor dat alle vrouwen zich tegen hun man gaan verzetten.

Mordechai

Koning Ahasveros zoekt een nieuwe vrouw. Die vrouw wordt Ester, gekozen vanwege haar schoonheid. Door die schoonheid verblind heeft Ahasveros niet in de gaten wie hij heeft binnengehaald. Ester is een vrouw van joodse afkomst; de joden werden al langere tijd onderdrukt binnen het rijk van Ahasveros. Bovendien wilden ze zich niet houden aan de wetten en regels van de koning.

Ester is het hof binnengebracht door haar oom, Mordechai. Hij daagt Ester uit om haar mond open te doen. Ze zit nu aan de kant van de macht en kan daar voordeel uithalen. Mordechai is scherp wanneer hij Ester op haar verantwoordelijkheid wijst: ‘Beeld je maar niet in dat jij, omdat je in het koninklijk paleis woont, als enige van de joden zult ontkomen. … Wie weet ben je juist koningin geworden met het oog op een tijd als deze’.

‘Eén mens kan een heleboel teweegbrengen. Maar die ene mens kan niet zonder anderen.’

God werkt door mensen

God kan alleen maar werken door mensen. In het verhaal van Ester wordt God niet bij name genoemd. God werkt door mensen, door hoe zij hun verantwoordelijkheid nemen. Hij werkt door mensen wanneer zij zich realiseren dat ze in een positie zijn gekomen om hun woorden te spreken en op te staan tegen alles wat mensen bedreigt; om op te staan tegen manieren van spreken over anderen – dat ze slecht zijn, niet gewenst, niet als medemensen worden gezien. Het lukt Ester: de koning komt terug op zijn oorspronkelijke plan. Het volk blijft in leven.

De vraag aan ons

Wie weet ben je juist deze mens op deze plek waar je invloed hebt: gebruik die invloed dan! Laat je inspireren door mensen uit de geschiedenis die dat vóór jou hebben gedaan. Die ‘nee’ hebben gezegd wanneer mensen niet voor vol werden aangezien. Die hebben geprotesteerd wanneer groepen in de samenleving werden weggezet als niet gewenst. Die samen met anderen stappen hebben durven zetten, waardoor mensen gered werden van de dood.

Je kunt niet zonder anderen: samen ben je sterker. De een schrijft brieven voor Amnesty International: hoe meer mensen schrijven, hoe groter de kans dat iemand vrijgelaten wordt. Een ander studeert om haar kennis te vergroten van een bepaald land, om de mensen daar te helpen een democratie op te bouwen. Weer een ander wordt actief in het dorpshuis of wijkcentrum om mensen met elkaar in contact te brengen, zodat ze meer begrip krijgen voor elkaar. Op naar een hoopvolle toekomst voor iedereen!

Jasja Nottelman is studentenpredikant in Groningen en mede-eigenaar van De School in Visvliet.


Ester
Open Deur 2024, nr. 10

Wellicht ook interessant

Kerk met glas-in-lood ramen
Kerk met glas-in-lood ramen
None

Een gedegen studie over heiligheid

We kunnen niet zonder het heilige, betoogt Jan Martijn Abrahamse in zijn boek Verlangen naar het heilige: Herontdekken wat we verloren hebben. Heiligheid is een ‘onmisbare dimensie’ (12) van het geleefde leven. Onze samenleving is evenwel vergeten dat we het heilige nodig hebben en zo zijn we in een diepe zingevingscrisis verzeild geraakt. Abrahamse is sinds kort lector aan de Christelijke Hogeschool Ede. Het boek is een uitwerking van zijn lectorale rede.

Man die een bijbel leest
Man die een bijbel leest
None

De 4 beste boeken over christelijke ethiek in de 21e eeuw

In een wereld die voortdurend verandert, staat de christelijke ethiek voor nieuwe uitdagingen en vragen. Hoe passen eeuwenoude morele principes zich aan aan moderne thema’s zoals technologie, rechtvaardigheid en duurzaamheid? In dit artikel bespreken we enkele invloedrijke boeken over christelijke ethiek in de 21e eeuw. Deze werken helpen niet alleen om ethische dilemma’s te begrijpen, maar bieden ook handvatten om geloof en moraal in de huidige samenleving vorm te geven.

Dorenkroon als symbool van veertigdagentijd
Dorenkroon als symbool van veertigdagentijd
None

Boekentips voor in de veertigdagentijd

De veertigdagentijd is een periode van bezinning, vasten en spiritualiteit, waarin veel mensen bewust stilstaan bij hun innerlijke groei en geloofsbeleving. Het is een tijd van inkeer, voorbereiding en verdieping, waarin boeken een waardevolle bron van inspiratie kunnen zijn. In deze lijst van negen boeken vind je werken die je helpen om stil te staan bij de essentie van vasten, de kracht van bezinning en de spirituele reis die deze periode met zich meebrengt. Of je nu op zoek bent naar theologische inzichten, praktische begeleiding of meditatieve teksten, deze boeken bieden houvast en inspiratie voor een betekenisvolle veertigdagentijd.

Nieuwe boeken