Recensie – Het moederhart van God van Natasja Bos

Het moederhart van God is een persoonlijk en theologisch doorleefd boek dat diep raakt. Natasja Bos neemt je mee in haar zoektocht naar de liefde van God, niet als abstract begrip, maar als iets tastbaars, doorvoelbaar. Haar verwondering over wat ze onderweg ontdekt heeft, werkt aanstekelijk. Tegelijkertijd blijft ze scherp en zorgvuldig: haar inzichten zijn stevig geworteld in bijbelse en theologische reflectie.
Wat me bijzonder aanspreekt, is hoe ze bijbelse verhalen tot leven weet te brengen. Neem Hagar – vrouw, slavin, vluchteling – die door mensen wordt weggestuurd, maar door God wordt gezien. Dat ‘gezien worden’ blijkt niet alleen voor Hagar van wezenlijk belang, maar raakt aan een universeel verlangen. Elk mens wil gekend zijn, gezien worden, geborgen leven. Bos laat overtuigend zien dat Gods compassie daar begint. En dat die compassie niet zacht of zoet is, maar rauw, kostbaar, en soms pijnlijk. Een betrokkenheid die je iets kóst.
Vroedvrouw
Als geestelijk begeleider, een rol die soms wordt vergeleken met die van een vroedvrouw, herken ik veel in haar benadering. De kracht van luisteren zonder oordeel. Aanwezig zijn bij wat in een ander geboren wil worden. Ruimte scheppen voor wat God aan het doen is in iemands ziel. Dit boek spreekt daarbij op positieve manier tot de verbeelding.
Ik las het boek ook als moeder. En als dochter. Het persoonlijke verhaal van Bos raakte me, zeker waar ze beschrijft hoe het overlijden van haar eigen moeder haar aanzette tot een diepere zoektocht. Haar ontdekking van het Hebreeuwse woord racham (baarmoeder) is daarin een sleutelmoment. Het woord verwijst naar Gods diepe, innerlijke bewogenheid, naar de plek van bescherming, geborgenheid, nieuw leven. Geen liefde op afstand, maar een liefde die lijdt, draagt, en zichzelf geeft.
Wat me bijzonder aanspreekt, is hoe ze bijbelse verhalen tot leven weet te brengen
Je hoeft natuurlijk geen moeder te zijn om dat te begrijpen, maar voor mij heeft het moederschap zeker wel mijn relatie met God verdiept. Juist ook de moeilijke momenten, de rauwe randjes, het lijfelijke. Als iemand werkelijk deel van jezelf wordt, verandert liefde voorgoed. Dat laat Bos zien, niet sentimenteel, maar met eerlijke, geestelijke diepgang.
Het moederhart van God is een boek dat je niet vluchtig leest. Het vraagt om overdenking, en misschien nog meer: om belichaming. In hoe we luisteren, kijken, aanwezig zijn. Voor onszelf, voor de ander, en voor God.
Suzanne Struiksma is geestelijk begeleider en oprichter van Goede Genade, een praktijk voor spiritual direction in Zaandam. Ze is opgeleid bij Sustainable Faith en verbonden aan Vineyard. In haar werk en schrijven verkent ze de raakvlakken tussen theologie en het dagelijks leven, met bijzondere aandacht voor spiritualiteit en moederschap.
Natasja Bos. Het moederhart van God. Leven vanuit compassie. Uitgeverij: Utrecht, KokBoekencentrum Uitgevers, 2025. 176 pp. € 18,99. ISBN 9789043542593